Ország-világ

2005.08.16. 00:00

Önpusztító terhességmegszakítás

A terhességmegszakítás mindig is a viták kereszttüzében állt. Az orvosok többsége szükséges rossznak tartja. Felelősségteljes gondolkodással és megfelelő felvilágosítással azonban a legtöbb abortusz elkerülhető lenne.

Kocsis Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Minden nőnek nehéz meghozni egy olyan komoly döntést, hogy megtartsa vagy elvetesse magzatát
[/caption]Régen a szülők gondoskodtak arról, hogy a megesett barátnőt vagy menyasszonyt feleségül vegye a párja. Manapság ez már nem divat. Mert a felelősség igenis közös.  Sok fiatal lány előre megbeszéli kedvesével, hogy jöhet a baba, később mégis cserbenhagyják. Mert a fiú ráébred, fiatal az apasághoz, szeretne még szabadon élni, és elhagyja barátnőjét. A baj csak az, hogy a „megvilágosodása” későn  következik be. Például akkor, amikor menyasszonya már terhes. És ott marad egy kétségbeesett fiatal nő, aki akarja vagy sem, hamar  a nőgyógyászati műtőben találja magát, mert bármennyire szeretné megtartani magzatát, körülményei nem engedik meg, hogy egyedül is vállalkozzon a szülésre. Bár az elmúlt évekhez képest csökkent a terhességmegszakítások száma hazánkban, az abortuszok aránya más európai országokhoz képest így is magas. A nőgyógyászok úgy vélik, hogy a tinédzserambulanciákkal és az iskolai felvilágosítással megelőzhetők lennének a nem kívánt fiatalkori terhességek. Manapság a 13-14 éves korosztály 10-20 százaléka túl van első szexuális élményén. Ezek a gyerekek testileg érettek a nemi életre, felelősségérzetük azonban nulla. A statisztikák szerint évente nagyjából száz tinédzserkorú lány esik át abortuszon.

Ha a szülő még a legalapvetőbb dolgokat sem beszéli meg gyerekével, akkor kénytelen ezt megtenni az osztályfőnök vagy  a biológiatanár. A családtervezés és fogamzásgátlás témája ugyanis a kötelező tananyag része. Sok helyen meghívott orvos vagy védőnő beszél a gyerekeknek a szexualitásról. Aki személyesen nem mer kérdezni, az igénybe veheti az ingyenesen hívható segélyvonalakat. Terhességmegszakításra akkor kerülhet sor, ha a várandósság az anya életét vagy egészségét veszélyezteti, ha a magzatnak genetikai vagy egyéb károsodása van, ha a fogantatás bűncselekmény következménye  vagy ha az anya súlyos válsághelyzetben van. Az abortuszra vállalkozó nők leggyakrabban ez utóbbi indokkal kérik a beavatkozást. A kilátástalan anyagi helyzetben lévők azt mondják, számukra megfizethetetlenek az óvszerek és a tabletták. Hiába számít azonban rutinbeavatkozásnak az abortusz, a későbbi terhességek szempontjából igenis van kockázata. És nem beszéltünk a magzatát elvesztő nő lelki sérüléséről, ami általában egész életre szól.

Hamarosan Magyarországon is törzskönyvezhetik az abortusztablettát, amely vetélést idéz elő. A folyamat görcsökkel, vérzéssel jár, ezért kórházi tartózkodást igényel az alkalmazása. A művi terhességmegszakításnál kíméletesebb, különösen a terhesség korai szakaszában alkalmazva. Jelentős változást azonban nem remélhetünk, az abortuszok számát csak a hatékonyabb megelőzés csökkentené.

Bűn vagy kényszer?

Az emberi tudatlanság és a megromlott párkapcsolatok okozzák a legtöbb abortuszt. Dr. Garamvölgyi György, a budapesti Schöpf Mérei Ágost Kórház főigazgató főorvosa: „A terhességmegszakításra az esetek nagy részében az ismeretek hiánya vagy a nem megfelelő párkapcsolatok miatt kerül sor. Ha egy pár nem beszéli meg a védekezést, könynyen megtörténhet a baj. Az abortusz csak a végső eszköz lehet. Ez a beavatkozás nemcsak a nők testét, hanem a lelküket is megviseli. Az abortusztabletta a terhességmegszakítás új, modern módja, nem pedig a fogamzásgátlás egyik eszköze.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában