Ország-világ

2005.08.23. 00:00

Ötvenmilliárdot követel vissza Budapesttől az EU

Bak M.

Magyarországtól 200 millió eurót (50 milliárd forintot), Lengyelországtól 136, Csehországtól 46, Szlovákiától 30, Szlovéniától ötmillió eurót követel visszafizetni a mezőgazdasági támogatási keretből odaítélt pénzből az Európai Bizottság.
Arra hivatkoznak Brüsszelben, hogy ezen országok a csatlakozás előtt a számukra megállapított kvótán felül raktároztak el mezőgazdasági termékeket (többek közt hagymát, rizst, vajat, húst, narancslét). A pozsonyi Új Szónak Gráf József agrárminiszter elmondta: hazánk akár az Európai Bíróságon is kész megvédeni álláspontját, amely szerint jogtalan a követelés, ezért Magyarország egyetlen centet sem fizet.
Az érintett országok minisztereinek találkozóján megállapították, hogy a tavalyi uniós belépés után naponta újabb tételekkel bővítette a kifogásolt terménylistát Brüsszel, méghozzá a csatlakozási szerződésben nem említett cikkekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában