Ország-világ

2005.08.03. 06:17

Roham az egyenruháért

Havi bruttó százezer forint. Ezt nyújtja átlagosan a hadsereg egy kezdő katonának. Emellett szociális juttatásokat, jól fizető külföldi missziókat, biztos megélhetést. A hivatásos hadsereg így teszi vonzóvá magát.

Éber Sándor–Farkas Károly–M. Tóth Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="188"] A hivatásos hadsereg egyelőre beváltotta a reményeket: tudott olyan vonzó körülményeket kínálni, hogy elegendő számú fiatal jelentkezzen
[/caption]A sorkatonaság alatt szocializálódott férfiembereket akár mellbe is vághatja az a tény, hogy az utóbbi időben túljelentkezés van a hovédségnél. Az év első felében 3200-an jelentkeztek a szerződéses legénységi állományba, de csak 500-an bújhattak angyalbőrbe. Az alkalmassági vizsgálaton megfelelő eredményt elérő további 320 főt pedig előjegyzésbe vettek. Utóbbiak abban reménykedhetnek, ha lesznek üres státusok, akkor egyenruhát ölthetnek. „Ma már megválogathatjuk, hogy kik kerülhetnek a szerződéses legénységi állományba – mondja Ocsovai János ezredes, a Honvédelmi Minisztérium személyzeti főosztálya központi toborzó, érdekvédelmi és katonai igazgatási osztályának vezetője. – Az iskolai végzettségre vonatkozó követelmény ugyan csak 8 általánost ír elő, de szívesebben alkalmazzuk az érettségizetteket vagy a szakmunkásvizsgával rendelkezőket. Az érettségizettek aránya eléri a 35, a diplomásoké pedig a 2 százalékot. A költségvetés 8100 főben limitálja a szerződéses legénységi létszámot, ami jelenleg 98 százalékban fel van töltve” – mondja az ezredes. Az orvosi vizsgálatoknál ma már azért remegnek a fiatalok, hogy alkalmasnak találják őket. A jelentkezők 45 százaléka azonban elvérzik.

Budai toborzóiroda harci díszbe öltöztetett próbababával

A budai Alkotás úton ügyfélszolgálatnak „álcázott” helyiség várja a jelentkezőket az ország talán legismertebb munkahelyére: a honvédségbe. A belépőt kulturált iroda, teljes harci díszbe öltöztetett kommandós-baba, valamint szélesen mosolygó toborzótiszt várja, de érdeklődőből hiány van: egyetlenegy sem lézeng a helyiségben. Ha érdeklődő nincs is sok, szerződéses katona viszont van épp elég. A honvédség szerződéses állományát már 2004 novemberére, a sorkatonaság eltörlésére feltöltötték. Az azóta eltelt időszakban a Magyar Honvédség 22 toborzóirodája csak a napi fluktuációban, illetve a haderő-átalakítással párhuzamosan megürülő helyeket tölti fel, a keretlétszám így mintegy 8100 fő körül mozog, a teljes keretnek pedig mintegy 98 százaléka betöltött. Ennek ellenére a toborzás és a jelentkezők regisztrációja is tovább folyik. Mint Szilágyi András százados, a Fővárosi Toborzóiroda toborzótisztje az irodában elmondja, idén már több mint négyszáz embert regisztráltak itt, akiket a jelentkezőkből választottak ki. A jövőbeni honvédeknek rendelkezniük kell 3 hónapnál nem régebbi, negatív mellkasröntgen-lelettel, illetve hölgyeknek 2 éven belüli, negatív nőgyógyászati és citológiai vizsgálati lelettel. A toborzóirodákban szolgáló tiszteknél a jelentkezők azt is megjelölhetik, melyik alakulathoz kívánnak kerülni. Ez után minden jelentkezőt kétnapos, teljes körű egészségügyi és pszichológiai vizsgálatra rendelnek, valamint komoly fizikai alkalmasságvizsgát is kell tenniük, ahol a női jelentkezőknek is ugyanazokat a feladatokat kell teljesíteniük, bár az ő elbírálásuk más, mint a férfiaké. A legtöbben itt hullanak ki. Akik nem, azok az alkalmassági vizsgálatokon és vizsgákon szerzett pontszámaikkal kerülnek be a honvédség rendszerébe. Mikor egy, a jelentkező által megjelölt szolgálati hely megüresedik, a toborzóiroda úgymond pályáztatja a jelentkezőt az üres helyre. Ha több alkalmas jelölt van, akkor az orvosi vizsgálatok, illetve a fizikai felkészültségi vizsgán szerzett pontszámok alapján születik döntés, bár az utóbbi években egyre nagyobb súllyal esik latba az iskolai végzettség is. A pályát biztos megélhetésnek, jó munkahelynek tekintik a katonák, valamint a missziókban történő részvétel is a szemük előtt lebeg. Több mint 13 százalékuk magasan képzett, felsőfokú végzettséggel is rendelkezik, míg 60 százalékuk középfokú, 27 százalékuk alapfokú végzettséggel. A fiatalok aránya is magas: 47 százalékuk a 18–25 éves korosztályból érkezik a hadseregbe. A regisztráltaknak csak mintegy 12 százaléka nő.

A növekvő érdeklődés egyik legfontosabb oka, hogy egyre többen tekintik megélhetési lehetőségnek a honvédséget – véli Ocsovai János. Biztos állásnak hiszik, s szeretnének valamilyen szervezethet tartozni. Kezdetben bruttó 90–100 ezer forintot kereshetnek, de Tapolcában a kiképzés időszakában teljes ellátást, utazásiköltség-térítést és ruházatot is kapnak. Fél év után a jövedelmük bruttó 130 ezer forintra nőhet, de a pótlékokkal együtt még több pénzt vihetnek haza. A külföldi missziókban való részvételi lehetőség is jelentős vonzerő, itt bérük 4–5-szörösét is megkereshetik. A legtöbben a felderítőkhöz és a légierőhöz szeretnének kerülni. A honvédség szerződéses állományában a nők aránya már eléri a 16–18 százalékot. A hölgyek kiválóan alkalmasak a precíz munkák elvégzésére, igen sokan dolgoznak az ügyviteli, a híradó és informatikai szolgálatoknál. – A közeljövőben az sem kizárt, hogy női tábornokunk is lesz – mondja Ocsovai János.

Visszatérők mondják: jó pénz, jó társaság és egy hét holtpont

Aranyics László szakaszvezető: Körülbelül félidőben, az első három hónap után jött a holtpont, a család hiánya, a monotonság, amikor az ember legszívesebben hazajött volna. Persze amikor túljutottunk ezen a ponton, körülbelül egy hét után, már könnyebb volt. Baranyi Noémi törzsőrmester: Harmadik alkalommal voltam kinn Koszovóban, és most is élmény volt. Jó társasággal voltam együtt, ez a legfontosabb egy ilyen helyzetben. No és eljutottam olyan helyekre, amelyekre civilben talán soha nem lett volna mód. Asztalos Róbert szakaszvezető: Az ellenőrző feladatok minden formáját gyakoroltam. Kissé fárasztó volt, hiszen 24 órás pihenés után ugyanennyi a szolgálat. A felnőttekkel nem volt annyi baj, mint a gyerekekkel. Úgy tűnt, keveset törődnek velük a szülők.

„Ma már elképzelhetetlen, hogy hétvégén haza kelljen engedni a katonákat, hogy felmelegedjenek vagy jóllakjanak” –  így Ocsovai János. Debrecenben, Győrben vagy Tatán már XXI. századiak a körülmények. Megszűntek a hodályra emlékezető, nagy hálótermek, zömében négyszemélyes szállások vannak. A legtöbben azonban otthonukból járnak be a laktanyába, csakúgy, mint egy munkahelyre.

Váltás Tatán: a Balkán veszélyes missziós terep, de legalább jól fizet

A Magyar Honvédség Őr- és Biztosító Kontingense 350 fővel van jelen Koszovóban, Európa jelenleg legveszélyesebb missziójában. A magyar állomány gerincét a tatai 25. Klapka György Gépesített Lövészdandár katonái adják. Közülük háromszázan tegnap érkeztek vissza a koszovói kiküldetésből. Lippai Péter alezredes, a visszatérő kontingens parancsnoka szerint a tizenkét ciklus alatt ez volt az első eset, hogy tatai alakulatot újabb tatai váltott fel a helyszínen. A háromszáz ember feladata a KFOR főhadiszállás védelme. Ez komoly megbízás, közölte az alezredes. Koszovóban, az általuk biztosított főhadiszálláson nap mint nap magas rangú politikusok, tábornokok fordultak meg. Ráadásul négy hete robbantássorozat történt szinte egy időben az ENSZ közigazgatásánál, az ENSZ rendőrségénél, valamint az EBESZ székházánál, a magyarok által védett objektumnál. A Balkánon szolgálatot teljesítő katonák illetménye egyébként hat hónap alatt beosztástól és rendfokozattól függően 1,5–2 millió forint. Ehhez jön még a katona itthoni illetménye. Ez tisztesnél hetvenezer, tisztnél átlag százötvenezer forint havonta.

Magyar katonák külföldön

ENSZ-missziók: Fő Ciprus 84 Nyugat-Szahara 8 Grúzia 7 Koszovó 1 EBESZ-missziók: Grúzia 3 Tadzsikisztán 1 Bosznia-Hercegovina 1 EU- és afrikai misszók: Bosznia-Hercegovina 116 Szudán, Darfur 1 NATO-missziók: Koszovó, Pristina 269 Afganisztán 180 Macedónia, Skopje 41 Irak 17 Albánia 2 Bosznia-Hercegovina, Szarajevó 2 Nemzeközi egyezmény alapján létrejött missziók: Egyiptom, Sínai-félsziget 26 USA, Tampa, Florida 3

Az azóta eltelt időszakban a Magyar Honvédség 22 toborzóirodája csak a napi fluktuációban, illetve a haderő-átalakítással párhuzamosan megürülő helyeket tölti fel, a keretlétszám így mintegy 8100 fő körül mozog, a teljes keretnek pedig mintegy 98 százaléka betöltött. Ennek ellenére a toborzás és a jelentkezők regisztrációja is tovább folyik.

Mint Szilágyi András százados, a Fővárosi Toborzóiroda toborzótisztje az irodában elmondja, idén már több mint négyszáz embert regisztráltak itt, akiket a jelentkezőkből választottak ki. A jövőbeni honvédeknek rendelkezniük kell 3 hónapnál nem régebbi, negatív mellkasröntgen-lelettel, illetve hölgyeknek 2 éven belüli, negatív nőgyógyászati és citológiai

vizsgálati lelettel. A toborzóirodákban szolgáló tiszteknél a jelentkezők azt is megjelölhetik, melyik alakulathoz kívánnak kerülni. Ez után minden jelentkezőt kétnapos, teljes körű egészségügyi és pszichológiai vizsgálatra rendelnek, valamint komoly fizikai alkalmasságvizsgát is kell tenniük, ahol a női jelentkezőknek is ugyanazokat a feladatokat kell teljesíteniük, bár az ő elbírálásuk más, mint a férfiaké.

A legtöbben itt hullanak ki. Akik nem, azok az alkalmassági vizsgálatokon és vizsgákon szerzett pontszámaikkal kerülnek be a honvédség rendszerébe. Mikor egy, a jelentkező által megjelölt szolgálati hely megüresedik, a toborzóiroda úgymond pályáztatja a jelentkezőt az üres helyre. Ha több alkalmas jelölt van, akkor az orvosi vizsgálatok, illetve a fizikai

felkészültségi vizsgán szerzett pontszámok alapján születik döntés, bár az utóbbi években egyre nagyobb súllyal esik latba az iskolai végzettség is. A pályát biztos megélhetésnek, jó munkahelynek tekintik a katonák, valamint a missziókban történő részvétel is a szemük előtt lebeg. Több mint 13 százalékuk magasan képzett, felsőfokú végzettséggel is rendelkezik, míg 60 százalékuk középfokú, 27 százalékuk alapfokú végzettséggel. A fiatalok aránya is magas: 47 százalékuk a 18–25 éves korosztályból érkezik a hadseregbe. A regisztráltaknak csak mintegy 12 százaléka nő. Visszatérők mondják: jó pénz, jó társaság és egy hét holtpont Aranyics László szakaszvezető: Körülbelül félidőben, az első három hónap után jött a holtpont, a család hiánya, a monotonság, amikor az ember legszívesebben hazajött volna. Persze amikor túljutottunk ezen a ponton, körülbelül egy hét után, már könnyebb volt.

Baranyi Noémi törzsőrmester: Harmadik alkalommal voltam kinn Koszovóban, és most is élmény volt. Jó társasággal voltam együtt, ez a legfontosabb egy ilyen helyzetben. No és eljutottam olyan helyekre, amelyekre civilben talán soha nem lett volna mód.

Asztalos Róbert szakaszvezető: Az ellenőrző feladatok minden formáját gyakoroltam. Kissé fárasztó volt, hiszen 24 órás pihenés után ugyanennyi a szolgálat. A felnőttekkel nem volt annyi baj, mint a gyerekekkel. Úgy tűnt, keveset törődnek velük a szülők. Magyar katonák külföldön ENSZ-missziók: Fő

Ciprus 84

Nyugat-Szahara 8

Grúzia 7

Koszovó 1

EBESZ-missziók:

Grúzia 3

Tadzsikisztán 1

Bosznia-Hercegovina 1

EU- és afrikai misszók:

Bosznia-Hercegovina 116

Szudán, Darfur 1

NATO-missziók:

Koszovó, Pristina 269

Afganisztán 180

Macedónia, Skopje 41

Irak 17

Albánia 2

Bosznia-Hercegovina, Szarajevó 2

Nemzeközi egyezmény alapján létrejött missziók:

Egyiptom, Sínai-félsziget 26

USA, Tampa, Florida 3 A hivatásos hadsereg egyelőre beváltotta a reményeket: tudott olyan vonzó körülményeket kínálni, hogy elegendő számú fiatal jelentkezzen -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában