Ország-világ

2005.08.10. 00:00

Surda-kalapos bankrablások sora Zuglóban és Rákospalotán

Négy bankrablást is elkövettek az elmúlt hetekben a fővárosban, ugyanabban a városrészben. A célpontok valamennyi esetben pénzintézetek voltak, de különbözőek. Így OTP, K&H, Erste Bank is volt a célpontok között.

Nagy Eszter Dóra

Az első bűncselekményt június 24-én követték el. Akkor a XIV. kerületi Róna utcában rabolta ki egy fegyveres támadó a K&H Bank fiókját. Surda-kalapot, napszemüveget viselt. Alig telt el pár nap, amikor a XV. kerületi Zsókavár utcai OTP-fiókban is járt egy rabló. Szintén Surda-kalapban, pisztollyal. Ez után két hét csend következett. Az Erste Bankban már egy parókás férfi járt július közepén. Legutóbb pedig augusztus 3-án, ugyancsak a Zsókavár utcai OTP-fiókot fosztotta ki a fegyveres. Szintén Surda-kalapban.

Dócs András, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rablási osztályvezetője szerint ugyan vizsgálják az összefüggéseket, de azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy sorozatrablásról lenne szó. Már csak azért sem, mert a különböző helyszíneken különböző magasságú elkövetőkről beszéltek a szemtanúk. Ráadásul az ipari kamerás felvételek alapján az elkövetéshez használt fegyver is különbözik az egyes bűncselekményeknél. A surda-kalapos sorozatrabló felvetését cáfolja az is, hogy az egyik esetnél mintegy negyvenmillió forintot vitt el a tettes. Így nem volt szüksége arra, hogy újra lecsapjon.

Egy tény: négy rablás volt a fővárosban, s a tettes – vagy tettesek – még szabadlábon van. A négy esetből kettőnél – a legutóbbi, Zsókavár utcai, valamint a Róna utcai rablásnál – nyomravezetői díjat tűzött ki a rendőrség. Fél-fél millió forint üti annak a markát, aki segít kézre keríteni az elkövetőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában