Ország-világ

2005.08.03. 06:30

Szlovák tej, magyar zászló

Egy budaörsi és egy szigetszentmiklósi nagyáruház előtt tartottak figyelmeztető megmozdulást a hazai tejtermelők, hogy magasabb felvásárlási árakat követeljenek.

Izing Antal

– A tejtermelő gazdák lezárják a multinacionális áruházláncok parkolóit a forgalom elől, ha a nemzetközi üzletek egy héten belül nem teszik lehetővé a tej felvásárlói árának tízszázalékos megnövelését – jelentette ki tegnap Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöke. „Magyar embernek magyar tejet” – állt a felirat a Halásztelekre vezető út szélén veszteglő tejszállító kamion hűtőrácsán, amelyet az „Importtejnek híg a leve” jelszó egészített ki. A forgalmat rendőrök irányították a halásztelki leágazásban. „Ne tüntessetek, hanem lőjetek” üvöltött kis Polskijából ki egy elhaladó autós. Mások dudáltak üdvözlésképp, de volt, aki a mutatóujját emelte magasra. Lelke rajta – mondták a gazdák. A kamion oldala a tüntetésre kiszemelt Auchan felé volt fordítva, oldalán három olyan felirat, amely a szervezők szerint egy folyamatot ábrázol: „A magyar fogyasztót mérgezitek”, „A magyar kereskedőt tönkreteszitek”, „A magyar tejtermelőt koldusbotra juttatjátok”. – Nézze meg ezt a dobozos tejet! – mutatja Jakab István. Az egyik tiltakozó gazda hozta magával, aki egy most terjeszkedő német áruházláncnál vette. A dobozát díszítő képen tehenek le-
gelésznek, háttérben a Tátra, a csomagolás alján szlovák árjelzés. Középütt azonban magyar zászló. Fehér sávjában fekete felirat: Made in Hungary.
Jakab egyébkén Gráf József miniszterről pozitívan nyilatkozott a helyszínen. Azt mondta, azért van manapság ennyi fogyasztóvédelmi botrány – szal-monellás csirke külföldről, záptojás a Baltikumról –, mert az új tárcavezető felvállalta, hogy be kell tartatni a minőség-ellenőrzési szabályokat. Helyesen teszi – véli Jakab –, mert Európa esetenként Magyarországon akarja értékesíteni az EU selejtjét és szemetét. Jakabnak az a véleménye Gráfról, hogy földközeli, szakmailag hiteles ember.  Mélykuti Tibor hódmezővásárhelyi termelő arról beszél, hogy a tej felvásárlási árának növelését akarják elérni. A literenkénti 57-60 forintos mai ár tíz forinttal múlja alul az önköltséget. Egy kétezer tehenet tartó nagy gazdaságban, ahol napi harmincezer liter tejet fejnek, évi százötvenmillió forint a veszteség. A gazdák szerint  az áruházláncok magatartása egyharmadával szorította le a tej átadási árát. Ezzel nemcsak a gazdák, hanem a hazai tejipar érdekeit is sértik. Ha a termelő felszámolja a gazdaságot, a tejipar is lehúzhatja a rolót. Ha a felvásárlási árat megnövelik, az a fogyasztói árban
literenként tíz-húsz forint emelkedést jelenthet. Ez a tejtermelők szerint az energia és az üzemanyag fogyasztói árának emelkedéséhez képest semmi.
A termelők és a Magosz azt fontolgatja, hogy a magyar tejtermékekre hitelesített jelet helyeznek, hogy a magyar mezőgazdaságot támogató vásárlók döntését megkönnyítsék. – Azt gondolom, egy félreértés lehetséges, mert Auchan Magyarország Kft.-nek kifejezett stratégiája, hogy magyar termelőkkel, magyar üzemekkel működjön együtt – mondta Bors Kinga kontrollingigazgató. – Különösen igaz ez a tejtermékekre, hiszen áruházaink kínálatának kilencvenöt százaléka magyar üzemekből származik. A gazdák véleményünk szerint rossz kapun kopogtatnak, mert a tej felvásárlási árának alakulására nincs befolyásunk.
– A termelők szerint a tej alacsony fogyasztói ára miatt kapnak az önköltségi árnál is kevesebbet a tejért – vetettük közbe. Bors Kinga szerint azonban inkább a nemzetközi vetélytársakhoz való felzárkózás sújtja a termelőket, akik a jobb EU-s támogatások miatt hatékonyabban termelnek. Mindamellett a francia vagy olasz gazdákhoz viszonyítva a hatvanforintos felvásárlási ár nem számít rossznak – mondta az igazgató.
– Hogyan foglalnak állást abban, hogy a megegyezés elmaradása esetén le akarják zárni a nemzetközi áruházláncok parkolóját a forgalom elől? – Amellett, hogy ezt most hallom először, szeretnénk kifejezni: mindig is nyitottak voltunk arra, hogy a problémákat ne a sajtóban való üzengetéssel, hanem tárgyalóasztal mellett oldjuk meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában