Ország-világ

2005.08.27. 06:10

Zivatarok után árhullám

A közelmúlt esőzései után most a folyókon levonuló árhullám elleni védekezés foglalja le a veszélyeztetett területen élőket.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Győr belvárosában a Mosoni-Duna öntötte el az árterületet. A folyó tetőzését ma délben várják a szakemberek.
[/caption]Szinte minden jelentősebb folyó hazai szakaszán megkezdődött a közelmúlt esőzései miatt kialakult árhullám elleni védekezés. Vészhelyzet sehol sincs az országban, ugyanakkor több helyen a legmagasabb szintű készültséget kellett elrendelni. Komolyabb árhullámok inkább az ország keleti folyóin vonultak le. A Túron például múlt éjszaka kétóránként fél méterrel emelkedett a víz magassága, amely reggelig egyes helyeken meghaladta az 500 centimétert is. A gátak mentén, egészen a tiszai torkolatig megerősítették a figyelőszolgálatot, és a zsilipek környékét is fokozottan figyelik. Hasonló készültséggel várják a Berettyón, a Körösökön és a Tiszán levonuló árt is.

Árhullám vonul le a Dunán is. A folyó nagybajcsi szakaszán másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Ezen a szakaszon tegnap este várták a folyó tetőzését. Győrnél víz alá kerültek a rakpartok, a Duna tetőzését ma délben várják. A vízügyesek szerint lakóépületeket nem veszélyeztet a folyó alsóbb szakaszain sem.

A Nyugat-Dunántúlon most a legtöbb gondot a Marcal okozza. A folyó több összekötő utat elöntött. Vas megyében négy utat kellett lezárni az áradások miatt. A Dráván első fokú a készültség. A Mura vízgyűjtőjében lehullott nagy mennyiségű csapadék csaknem kétszeresére emelte a folyó vízszintjét. A gátőrök folyamatosan ellenőrzik a partszakaszt. A folyón úszó nagy menynyiségű hordalékok miatt betiltották a hajóközlekedést. Normalizálódik a helyzet a belvízzel sújtott területeken: Békés megyében a tűzoltóságok tegnap már nem végeztek vízszivattyúzást, bár mintegy tucatnyi településen még belvízvédelmi készültség van érvényben. Közben az ország számos részén tovább folytatódnak a helyreállítási munkálatok. Összesen 13 megyében dolgoztak a katasztrófavédelem szakemberei. Az ország nagy részében már végeztek a közterületek takarításával és fertőtlenítésével.

Továbbra sem lehet pontos számokat tudni arról, hogy mennyi kárt okozott hazánkban a szélsőséges időjárás. A becslések milliárdos nagyságrendű bejelentésekről érkeznek. Viszonylag pontos adatokat ismertettek Kaposvárról. Szita Károly városvezető tegnap elmondta: a településen mintegy 280 millió forint kárt okozott a hét eleji esőzések miatti árvíz. Hozzátette: – Még a mai napon soron kívüli vis maior támogatásért fordulunk a Belügyminisztériumhoz. A polgármester szerint a kár becsült összege még tovább nőhet, ugyanis a nap folyamán még újabb bejelentések érkeztek az önkormányzathoz.

Közben politikai ügy is lett a viharkárok miatt. Az MDF szerint ugyanis a kormány nem tett meg mindent a vízkárok elkerülése érdekében. Katona Kálmán, az MDF választmányi elnöke sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormány nemhogy erősítené a vízügyi szolgálatokat, átszervezésekkel folyamatosan gyengíti őket. Hasonló nyilatkozatot adott ki a Jobbik is. Nagy Ervin, a párt Heves megyei elnöke azt közölte: nevetséges összegnek tartják a kormány 150 milliós gyorssegélyét, így mielőbbi újabb pénzek kiutalását követelik.

Országos összefogás Székelyföld fővárosáért

Kormánypárti és ellenzéki vezetésű városok közös összefogást hirdetnek az erdélyi árvíz károsultjainak megsegítésére. Pap János, Békéscsaba SZDSZ-es polgármestere lapunknak elmondta, hogy a város ötmillió forintot helyezett letétbe Udvarhelyszéknek, ahol milliárdos károk keletkeztek, tizenhárom ember eltűnt, tíz holttestet pedig megtaláltak. Békéscsabán jövő héttől a 11733003–15345008–06530000 számú számlára várják azok befizetéseit, akik az erdélyi testvérvárost segíteni akarják. Somogy megye Hargitának segít. Bencsik János, Tatabánya fideszes polgármestere közölte: a város ötmillió forintot utalt át Székelyudvarhelynek. Bencsik elmondta: beterjesztése kisebb összegről szólt, de Németh Ferenc szocialista képviselő javaslatára emelték a segély összegét ötmillió forintra. Közben tegnap elindult Budapestről a kormány 40 millió forint értékű konvoja Székelyföldre.

Bencsik János, Tatabánya fideszes polgármestere közölte: a város ötmillió forintot utalt át Székelyudvarhelynek. Bencsik elmondta: beterjesztése kisebb összegről szólt, de Németh Ferenc szocialista képviselő javaslatára emelték a segély összegét ötmillió forintra.

Közben tegnap elindult Budapestről a kormány 40 millió forint értékű konvoja Székelyföldre. Győr belvárosában a Mosoni-Duna öntötte el az árterületet. A folyó tetőzését ma délben várják a szakemberek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában