Ország-világ

2005.09.23. 00:00

Kis konyhai fűszerkalauz kezdő háziasszonyoknak

Az igazán jó fűszerezéshez és az ételek ízesítéséhez nem csak a különféle növényeket kell ismernünk, hanem felhasználásuk módját is. Nem mindegy ugyanis, hogy frissen vagy szárítva, illetve a főzés melyik szakaszában adjuk a fűszereket az ételekhez.

BAMA

Ánizs: ezt az édeskés ízű fűszert általában egészben használjuk. Ha össze akarja törni, mozsárban tegye, közvetlenül a felhasználás előtt, mert hamar elveszíti aromáját.
Bazsalikom: csak a növény leveleit használjuk. A friss levelek íze a szegfűszegre emlékeztet, a szárítottaké inkább a curryre.
Ördögbors: többféle paprika magjából készítik. Az őrlemény nagyon erős, óvatosan adagolja. Ne pirítsa zsiradékban, mert megkeseredik.
Fokhagyma: ízét fokozza, ha zsiradékban pirítjuk. Akik ezt nem kedvelik, azok inkább egész gerezdben főzzék az ételbe, vagy tálalás előtt frissen tegyék bele.
Kapor: finom aromája jól illik a semleges ízű ételekhez. Magja áthatóbb ízű, mint levele. A szabadföldi kapor a legaromásabb, de csak nyáron kapható. Mártásokba frissen főzzük bele.
Kömény: fanyar, érdekes íze miatt más fűszerrel együtt használni nem célszerű. Egyes ételekbe csak beleszórjuk, másokba belefőzzük, esetenként a rántásba tesszük. Őrölt változatban is kapható, azoknak, akik aromáját kedvelik, de a magját nem.
Metélőhagyma: klasszikus fűszernövény, íze finomabb mint a vöröshagymáé, és könnyebben is emészthető. Szárítva elveszti ízét, ezért jobb apróra vágva lefagyasztani. Csak a főzés végén tegyük az ételbe.
Petrezselyem: nyáron a legaromásabb, különösen a sima levelű, amely finomabb ízű, mint fodros levelű változata. Utóbbit inkább díszítésre ajánljuk. Mindkettő sok C-vitamint és vasat tartalmaz. Lehetőleg frissen használjuk, de az ételekbe bele is főzhetjük.
Szegfűszeg: csínján bánjon vele, mert erős aromájú. Általában egészben használják, őrölt változata enyhébb ízű. Tálalás előtt vegye ki az ételből, italból.
Tárkony: óvatosan használja, mert erős aromája elnyomhatja az ételek ízét. A növény levelei friss, szárított és porított formában szerezhetők be.
Vanília: minőségét aromája, színe és hajlékonysága szabja meg. Nedves helyen könnyen dohosodik. Ha törik, az a kiszáradás jele. Általában együtt főzzük az ételekkel, és csak tálalás előtt vesszük ki.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában