Ország-világ

2005.09.09. 00:00

Megtisztítják a fővárosi lámpaoszlopokat

Eltűnnek a lámpaoszlopokat borító hirdetéshegyek a főváros utcáiról. Legalábbis ezt szeretné elérni a Budapesti Elektromos Művek (Elmű) Rt. és a fővárosi önkormányzat.

Kiss Gergely

 Az Elmű olyan festékkel keni be az oszlopokat, amelyek elvileg lehetetlenné teszik a plakátok és reklámok felragasztását. Tegnap be is mutatták az új eljárást egy Károly körúti villanypóznán. A papírerdőt maga a főpolgármester távolította el. Demszky Gábor spakli és csiszolópapír segítségével oldotta meg a feladatot.

Az engedély nélküli plakátragasztás ma már üzleti tevékenység, amelyből egyeseknek komoly bevétele származik.
– Nem csak esztétikai problémát jelentenek az engedély nélküli hirdetések, a biztonságos közlekedést is veszélyeztetik – mondta a szociálisan érzékeny SZDSZ-es elöljáró. – Sokszor ugyanis a táblákat sem látni tőlük. Nem beszélve arról, hogy a magasfeszültség a felragasztót és a takarítót is veszélyezteti. Budapesten tizenhatezer lámpaoszlopot érint a probléma. Az Elmű tavaly ötvenmillió, idén nyolcvanmillió forintot szán megtisztításukra. Az év végéig ezer póznát kennek be az új festékkel. Az engedély nélküli reklámozók visszaszorítására azonban nem ez jelenti a végleges megoldást. Demszky szerint mindenképpen módosítani kell az ide vonatkozó jogszabályokat. A jelenleg kiszabható büntetés ugyanis nem jelent kellő visszatartó erőt. A szükséges jogi lépések megtételét a főváros vállalja. Az illegális plakátragasztás ma már üzleti tevékenység, amelyből egyeseknek komoly bevétele származik. Cégek szakosodnak erre, melyek egy bírósági eljárás esetén azonnal megszűnnek.

Táblák az ingyenes hirdetéseknek

Idén eddig 1150 esetben jártak el az engedély nélküli plakátragasztók ellen a közterület-felügyelők. Összesen 6 millió 200 ezer forint büntetést szabtak ki. Az ingyenes hirdetések kihelyezésére az Elmű hirdetőtáblákat helyez el Budapest tizenöt pontján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában