Ország-világ

2005.12.28. 14:46

A civilek bírálják a zsidónegyed terveit

Nyolcéves tervet fogadott el a VII. kerületi képviselő-testület a Csányi és a Kisdiófa utca rendbe tételére. A nagyra törő elképzelésekben a civilek komoly veszélyeket látnak, és tiltakoznak ellenük.

Rados Virág

Elfogadta a képviselő-testület Belső-Erzsébetváros egy fontos része felújításáról szóló terveket. A Csányi és a Kisdiófa utca közti tizenöt házról döntöttek. Minden épület rendbe tételére külön-külön projekt cégeket alakítanának, amelyek az adott ház nevét viselnék. Az ötlethez az önkormányzat partnereket keres – mondta el Hunvald György polgármester. A kerület a pincéket, a földszinti helyiségeket adná. Ahol lehet, a tetőteret is beépíttetnék, sőt emelet-ráépítésekre is gondolnak.A partnercégek cserébe helyrehoznák a külső és belső homlokzatokat, felújítanák a lifteket, a nyílászárókat, a kábeleket, vezetékeket. A megújulásból a házak előtti közterületek sem maradnának ki.

A projektcégekre egyébként azért van szükség, mert a szóban forgó házak kilencvenkilenc százaléka vegyes tulajdon. Vagyis az önkormányzaté és a lakóké. Felújításukra így sem a magyar állam, sem az Európai Unió, sem a Fővárosi Önkormányzat nem ad pénzt – indokolta a kerület döntését a polgármester.

A földszinti lakosokat egyébként (már akiknek ingatlanja saját tulajdon) az önkormányzat kisvásárolná. Hunvald polgármesternek ugyanis feltett szándéka, hogy újra nyüzsgő élettel töltse meg a régi zsidónegyedet. Ehhez a régi szakmák művelőit csalogatná vissza a környékre. Az említett földszinti lakásokban, használatlan pincékben kiskereskedők, iparosok, pékek, zöldségesek, apró színházak, romkocsmák várnák a kuncsaftokat, nézőket. A romkocsmák egyébként nem is olyan régen sok gondot okoztak. A közelükben lakók élénken tiltakoztak ellenük, mert látogatóik miatt késő éjszaka sem tudtak aludni. Ezért ilyen „műintézmények” csak akkor nyílhatnak majd meg, ha hangszigetelésük megoldható lesz – ígéri a kerület első embere.

A projektet nyolc éven belül valósítaná meg az önkormányzat. A befektetők máris érdeklődnek, mert Budapest belkerületi részein fogytán van a helyiség- és lakásépítés lehetősége. Az épülő Gozsdu udvarban már 800 ezer forintra rúg a négyzetméterár.

Tiltakozik viszont a szabályozási terv ellen az Óvás! nevű civil szervezet. A Belső-Erzsébetváros értékeinek megmentésére szövetkezett csoport azt kifogásolja, hogy nem vonták be őket a döntésbe. Pedig a törvény ezt előírja – mondta Marinov Péter, az Óvás! ügyvezetője. Jogellenes tehát, hogy nem lehettek ott az egyeztetésen. Ezt jelezték a polgármesternek, Schneller István budapesti főépítésznek, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak (KÖH) és az önkormányzat jogi bizottsága elnökének. A civilek úgy tervezik, hogy az ügyben a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz fordulnak. Az megállapíthatja az építési törvény alapján a jogellenességet, és felszólíthatja az önkormányzatot a törvények betartására. Ha ezt nem teszi, az Óvás! bíróságra megy, hogy az semmisítse meg a képviselő-testület rendeletét a szabályozásról. Marinov egyébként aggódik a ráépítések miatt. Szerinte egy hozzá nem értő cég tönkreteheti ezzel az utcaképet, amelyet pedig oly fontos volna megőrizni a régi pesti zsidónegyedben.

Az Unescónál is tiltakoznak a városvédő civilek

A terület köztudottan az Andrássy út körüli világörökségi védőzóna része. A KÖH az egészet levédette, és javaslatukra külön-külön mintegy ötven házat egyedileg is védetté nyilvánított a kultuszminiszter. A városvédő civilek azon háborognak, hogy ennek ellenére veszélybe kerülhetnek Belső-Erzsébetváros történelmi, építészeti kincsei. Ezért az UNESCO Világörökségi Bizottságát is tájékoztatták a szerintük nemkívánatos folyamatokról a védett pesti zsidónegyedben.

A kisiparosok már-már tönkremennek a környéken

Bajok vannak a régi pesti zsidónegyed területén zajló építkezésekkel. A Holló utcában például hónapok óta áll a bál. (Itt épül a Gozsdu udvar és a Reneszánsz Ház.) A keskeny kis utcán negyventonnás kamionok közlekednek, tönkretéve az aszfaltot. Az úttest, a járda behorpadt és töredezett, és hasonló a helyzet a Dob utcában is. Az épületek földszintjein üzlethelyiséget fenntartó iparosok kétségbe vannak esve. Akad olyan tisztító, de kisvendéglő is, amelyet az építkezések óta elkerülnek az emberek. A közlekedés ugyanis itt balesetveszélyes. Ha tehát Hunvald polgármester valóban szívesen látna kiskereskedőket Belső-Erzsébetvárosban, segítenie kellene a meglévőket. Egyelőre azonban csak annyit mondott: a fenti jelenség a nagy építkezéseknél természetes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában