Ország-világ

2005.12.12. 00:00

A héten postázzuk az ajándékot!

Belföldön nyolcéves csúcsforgalomra számít idén karácsonykor a posta. A gyorspostai szolgáltatás kétszer annyiba kerül, mint a hagyományos.

Tóth Marcella

Nem árt sietniük azoknak, akik határon túl élő szeretteiknek hagyományos postai úton kívánnak ajándékot küldeni. A karácsonyi csúcs közeledtével legjobb, ha már ezen a héten feladják küldeményeiket. A csomagok év közben egy-két nap alatt odaérnek a szomszédos országokba, ám az ünnepek előtti óriási forgalom lelassíthatja kézbesítésüket. Átlagosan havi ötezer csomagot küldünk külföldre, ez a szám decemberben megduplázódik. Európa országaiba legkésőbb 19-én adjuk fel a küldeményeket – ajánlja Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője. A nemzetközi csomagküldések száma az utóbbi pár évben emelkedett. Javarészt a szomszédos országokba küldenek csomagokat hazánkból.
Mielőtt azonban lázas vásárlásba kezdenénk, tájékozódjunk a postán, hogy az adott országokba mely termékeket lehet postán elküldeni. Alapvető szabály, hogy készpénzt, csekket, bankkártyát, nemesfémeket, drágaköveket és ékszereket csomagba semmiképp ne tegyünk. Ha törékeny tárgyat akarunk küldeni, akkor választhatjuk az erre külön kialakított szolgáltatást, amelynek lényege: a csomagon feltüntetjük, hogy törékeny tárgy van belül, így a díj magasabb lesz (10 ezer forintos értékig mintegy 3000 forinttal), viszont ha eltörik, akkor magasabb értéken fizetik ki.
Az alapvető korlátozásokon kívül bizonyos országok esetében speciális szigorításokat is bevezettek. Az Egyesült Államokba például élelmiszert, vitamint, táplálékkiegészítőt, alkoholt és egyéb italt csak előzetesen igényelt beviteli engedéllyel adhatunk fel. Az engedélyt az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóságtól kell kérni, ezt az interneten is megtehetjük a www. access.fda.gov oldalon. Ausztriába gyógyszert, égetett szeszes italt, dohányárut csak
az osztrák külügyminisztérium hozzájárulásával tehetünk a pakkba. Húst, hústerméket és konzervet maximum három kilogrammig küldhetünk.
Romániába nem adhatunk fel olyan gyógyszert, ami nem az eredeti csomagolásban van, továbbá állati eredetű élelmiszereket, használt ruhát, cipőt. Ha Ukrajnába küldenénk csomagot, nem rakhatunk bele 200 szálnál több cigarettát, 2 liter bornál vagy egy liter egyéb szeszes italnál nagyobb mennyiséget. Tilos bármiféle állati eredetű terméket feladni. Gyógyszer és mobiltelefon esetében a helyi hatóságok engedélyét kell kérnünk. Ha Kanadában élőket szeretnénk meglepni, ne pakoljunk alkohol- tartalmú italt a csomagba, húst és húskészítményt pedig csak konzerv formájában.
Ha valaki kicsúszik a határidőből, akkor sem kell lemondania az ajándékozás öröméről, legfeljebb sokkal többet fizet
a szállításért. A Magyar Posta EMS néven működő szolgáltatása 3 munkanap alatt háztól házig viszi meglepetésünket. Ennek díja azonban kétszer akkora, mintha hagyományos módon adnánk fel a küldeményt.
Az idei év újdonsága, hogy belföldre akár december 23-án is feladhatjuk a csomagot, ha a posta Kényelem nevű szolgáltatását vesszük igénybe. Ennek lényege, hogy a csomag súlyától függetlenül 1490 forintot kell fizetnünk, és már másnap kézbesítik. A hagyományos szállítás díja 5 kilóig 600 forint, 10 kilóig 660 forint.
 Belföldön közel egymillió csomag feladására számítanak a postánál, s ha valóban ennyi küldeményt adnak fel, akkor nyolcéves csúcs dől meg. A belföldi forgalom az elmúlt években jelentősen csökkent, ami nem- csak hazánkban, hanem más országokban is jellemző.

Magasabb kártérítésért magasabb díj

Minden postacsomag könyvelt küldemény. Ha a feladás időpontjához képest a címzett hosszabb ideje nem jutott hozzá, a postán érdeklődhet utána. A csomag raktári száma alapján számítógépen ellenőrizni tudják a pakk útját. Van mód arra, hogy a csomag sérülése és elkallódása esetén ne szenvedjünk anyagi kárt. Feladáskor élhetünk az értéknyilvánítás szolgáltatásával, amiért viszont külön fizetni kell. Az ügyfél és a posta közösen rögzíti a küldemény értékét, s ha elvész a csomag, akkor kártérítésként ezt az összeget fizetik ki, nem a kártérítési szabályzatban meghatározottat. Így célszerű feladni pénzt, csekket, ékszereket is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában