Ország-világ

2005.12.08. 00:00

Chilében vizsgálják a magyar szálat

Egy Horvátországba küldött fegyverszállítmányról faggatták chilei nyomozók Augusto Pinochetet, a dél-amerikai ország volt diktátor-elnökét. A házi őrizetben lévő Pinochet kihallgatásán egy 1991-es szállítmány volt a téma, amelyet az ENSZ-embargó ellenére indítottak útnak a függetlenségért harcoló volt jugoszláv tagállamba. A szállítmányt Srí Lankának szánt segélycsomagnak álcázták. 1991. november 29-én azonban a budapesti Ferihegyi repülőtéren megtalálták a konténerekbe rejtett fegyvereket.

Velki Gábor

Három hónappal azt követően, hogy a magyar hatóságok lefoglalták a Horvátországba irányuló fegyvereket, a szállítmányért felelősnek tartott tisztet, Gerardo Huber ezredest, a fegyvereket gyártó cég egyik vezetőjét holtan találták meg 30 kilométerre Santiagótól a hegyekben. Az akkori hivatalos álláspont szerint az ezredes önkezével vetett véget életének.
A nyomozást a chilei hadsereg és a védelmi tanács kérésére indították meg újra ebben az ügyben. Egy százados ugyanis azzal vádolta meg a diktátort, hogy ő adott parancsot a fegyverszállításra. A chilei legfelsőbb bíró-ság szeptemberben vonta meg a mentelmi jogot az országot 1973 és 1990 között irányító Pinochettől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában