Ország-világ

2005.12.29. 00:00

Egyelőre ígéret marad az olcsóbb fogamzásgátló

Nem erősítette meg a szakminisztérium azt a lapinformációt, amely szerint fogamzásgátló tabletták ármérséklésének lehetőségét fontolgatja a kormány. Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályán azt közölték: nem tudnak arról, hogy napirenden lennének olyan tárgyalások, amelyeken azt fontolgatnák, mely társadalmi csoportok számára tegyék olcsóbbá az antibébi-tablettákat.

B. B.

Jelenleg egyetlen készítményt sem támogat a társadalombiztosító, azaz a gyártók szabadon emelhetik ezek árát, amit gyakran meg is tesznek. Bár az áruk változó, a legtöbb fogamzásgátló havi adagja 1500–3000 forintba kerül. A fogamzágátlók tb-támogatására még az MSZP tett ígéretet 2002-ben. Viszont a társadalombiztosítás által finanszírozott patikaszerek 2006-tól érvényes listáján – amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár már eljuttatott a gyógyszertárakhoz – továbbra sem szerepelnek ezek a készítmények.

A szakértők már évek óta vitatkoznak, hogy az antibébi-tabletták árának mérséklése hozzájárul-e az abortuszok számának csökkenéséhez (tavaly a KSH adatai szerint 52 ezer 539 művi terhességmegszakítást végeztek). „A fogamzásgátlás az abortusz előszobája” – mondta lapunknak Téglássy Imre, az Alfa Szövetség főtitkára, aki szerint a női és férfitermékenységet Európában nem visszaszorítani, hanem támogatni kellene. „A nők a két egészséges út közül vagy azt választják, hogy házasságon kívül nem élnek nemi életet vagy az anyaságot – vallja Téglássy – Ez a valódi megoldás az abortuszok számának visszaszorítására.”

A szülészorvosok szerint az ideális hatást viszont hatékony felvilágosítással és a fogamzásgátló eszközök árának csökkentésével lehet elérni. „Évről évre jelentősen csökken az abortuszok száma – mondta Domonkos Nándor szülész-nőgyógyász – azonban nem ingyenes, de mindenki számára elérhető árú fogamzásgátló készítményekkel mindenképpen javítani lehetne a statisztikán.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában