Ország-világ

2005.12.14. 00:00

Eloltották az égő tartályokat Lutonban

Tegnap estére sikerült eloltani a vasárnap London mellett felrobbant kőolajdepó tartályait. Az oltásban résztvevő 180 tűzoltó összesen több mint 15 millió liter vizet locsolt ki, amelybe negyedmillió liter lángoltó habot kevertek.

Farkas Károly

A létesítmény felett tegnap megfordult a szél, így egy időre fel kellett függeszteni az oltási munkálatokat, mert egy további olajtartály is robbanással fenyegetett. Szakértők szerint a baleset minden idők egyik legnagyobb ipari katasztrófája. Súlyos gondokat okoz a lángoló kőolaj füstje is. A felhő az uralkodó széljárás következtében már beterítette egész Délnyugat- Angliát, és a francia meteorológiai szolgálat közleménye szerint már elérte Bretagne és Normandia térségét. A meteorológusok szerint mára már Észak-Spanyolországig  ér el a füsttakaró. Anglia érintett területein a hatóságok felkérték a lakókat, hogy ne hagyják el házaikat, zárják be az ablakokat. A robbanás körzetében mintegy hetven iskolában rendeltek el kényszerszünetet. Szakértők szerint azonban a füst nem rákkeltő, és tagadták azokat a sajtóértesüléseket is, hogy hatással lenne a globális felmelegedésre. A vizsgálatok során összegyűjtik a tartályok darabjait, hogy kiderítsék a robbanás okát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában