Ország-világ

2005.12.04. 18:16

Európa tudott a CIA ügyeiről

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter arra készül, hogy keményen visszautasítsa az Amerikát ért vádakat.

Farkas Károly

A CIA megvédésére készül eheti európai körútján Condoleezza Rice – állítják amerikai lapok. A The Washington Post szombati számának értesülése szerint az amerikai külügyminiszter támadó magatartással igyekszik majd elhárítani az Európai Unió tájékozódási kísérleteit a CIA titkos börtöneiről. A szóban forgó offenzíva középpontjában az az üzenet áll, hogy az európai országoknak tartózkodniuk kellene a bírálatoktól. Rice ugyanis arra kíván utalni, hogy a CIA műveletei „jelentős európai kormányok, illetve titkosszolgálatok teljes tudomásával” történtek.

A külügyminiszter valószínűleg azt is jelezni kívánja, hogy az Egyesült Államok tiszteletben tartja szövetségeseinek függetlenségét. A tekintélyes újság szerint ez egyben lehetőséget nyújt arra, hogy Condoleezza Rice elkerülje a titkos börtönök létezésének közvetlen megerősítését. Minderről a külügyminiszter még indulása előtt levélben kívánja tájékoztatni az érintett európai kormányokat. Az Európai Bizottság azonban egyértelmű választ vár a külügyminiszterasszonytól.

Az újság nem utalt arra, hogy mely európai országok szerepelnek a címzettek között. Annyi ismert, hogy az amerikai külügyminiszter körútját ma este Németországban kezdi, s Románia, Ukrajna és Belgium szerepelnek a további állomások között. Kérdéses azonban, hogy az egyre komolyabb felháborodást menyiben lesz képes elcsitítani az amerikai offenzíva.

Németországban az új kormányra komoly nyomás nehezedik a közvélemény részéről, különösen mióta a Post szombati száma napvilágot látott. A német lapok szerint ugyanis nem lehetetlen, hogy Otto Schily korábbi belügyminiszter is tisztában volt az igazsággal. Tudott például arról is, mikor egy német állampolgárt két évvel ezelőtt a CIA elrabolt és kihallgatásnak vetett alá. Egyedül Németországon keresztül több száz alkalommal szállítottak rabokat a CIA-titkos repülőgépei. A Spiegel magazin mintegy 430 leszállásról tud az elmúlt négy évben. A német kormány most már attól is tarthat, hogy a CIA-botrány miatti közfelháborodás egyenesen a németországi amerikai támaszpontok létét is veszélybe sodorhatja. A vitát csak kiélezte Khaled al-Masri beszámolója, akit állítása szerint 2004-ben megkínoztak egy titkos CIA gépen Európa felett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában