Ország-világ

2005.12.28. 00:00

Gáz nélkül maradhat az ukrán gázkirálynő

Gyükeri Mercédesz

Egész Európa gázellátását veszélyeztetheti az Oroszország és Ukrajna közötti vita. Az orosz Gazprom a jelenlegi ezer köbméterenként 50 dolláros ár helyett 220-230 dollárért szállítana gázt az ukrán Naftohaznak. Kijev fenyegetőzik: ha Moszkva januártól elzárja a gázcsapot, az Európa felé az országon áthaladó gázvezetékeket csapolnák meg. Jurij Jekhanurov kormányfő szerint ugyanis országának szerződésben lefektetett joga, hogy az európai szállítmány 15 százalékát lefoglalhatja. Az orosz alsóház külügyi bizottságának elnöke úgy véli, a márciusig, vagyis az ukrajnai parlamenti választások lezárásáig már aligha találnak megoldást a patthelyzetre.
Mindezek mellett szinte eltörpül, hogy az orosz hatóságok megszüntették az eljárást Julija Tyimosenko ellen. Ukrajna volt miniszterelnöke, aki az elmúlt évtizedben a legnagyobb ukrán gázszolgáltató élén betöltött posztja okán a „gázkirálynő” becenevet érdemelte ki, annak köszönhetően úszta meg az orosz hivatalnokok lefizetése miatti eljárást, hogy a vád a törvények szerint elévült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában