Ország-világ

2005.12.22. 00:00

Izrael megakadályozza a palesztinok szavazását

Farkas Károly

Izrael meg fogja akadályozni, hogy a Kelet-Jeruzsálemben élő palesztinok leadják szavazataikat a január 25-re kiírt palesztin parlamenti választásokon.
A Háárec izraeli napilap szerint a zsidó állam kifogásolja, hogy
a Palesztin Hatóság engedélyezi a Hamász szervezet részvételét
a választásokon. „Az izraeli állam nem szándékozik megengedni, hogy saját szuverén területéről szavazatokat adjanak le egy terrorszervezetre” – indokolták a tervezett intézkedést a Háárecnek nyilatkozó tisztségviselők.
Palesztinok a felvetésre kijelentették, hogy amennyiben ez az izraeli kormány szándéka, akkor egyáltalán nem rendezik meg a voksolást. „Ha Izrael valóban ezt tervezi, akkor a Palesztin Hatóság törli a január 25-i választásokat” – mondta Nabíl Saat tájékoztatási miniszter.
Az 1993-ban megkötött megállapodás értelmében a kelet-jeruzsálemi palesztinok jogosultak részt venni a palesztin választásokon. Izrael nem véletlenül aggódik, ugyanis a Hamász jelentősen előretört több helyhatósági választáson, és esélye van a parlamenti választások megnyerésére. Az eddig kormányzó Fatah párt egymással rivalizáló csoportjai a közelmúltban összefogást hirdettek a Hamász ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában