Ország-világ

2005.12.15. 11:39

Mona Lisa 83 százalékig boldog volt

Az amszterdami egyetem egyik tudósa egy új számítógépes program segítségével most pontosan bemérte, hogy Leonardo da Vinci világhírű modellje 83 százalékig volt boldog.

BAMA

Mona Lisa rejtélyes mosolya évszázadok óta izgatja a művészettörténészeket, néhány évtizede a pszichológusokat, napjainkban pedig már az informatikusokat is. A hollandiai egyetemen oktató Nicu Sebe egy Amerikában kifejlesztett szoftvert használt fel a titokzatos hölgy érzelmeinek utólagos kiderítésére. A New Scientist című tudományos szaklap beszámolója szerint a szoftvert az amerikai Illinois állam egyetemének kutatói dolgozták ki. A program az arc különböző fizikai jelenségeit – például a száj görbületét, a ráncok irányát és mélységét a száj és a szem körül vagy a homlokon – figyelembe véve hat alapvető emberi érzelmet tud beazonosítani. Sebe a program segítségével mai fiatal nők arcvonásait rögzítette, azokból átlagot számított, és ezt összevetette Mona Lisa vonásaival. Az érzelem-összehasonlító szoftver a következő megállapításra jutott: da Vinci mester modelljének arckifejezése 83 százaléknyi boldogságot, kilenc százaléknyi undort, hat százaléknyi félelmet és két százaléknyi haragot tükröz. A program kifejlesztői azt remélik, hogy találmányuk segítségével a számítógépeket meg lehet majd „tanítani” arra, hogy érzékeljék használójuk, az ember érzelmeit, de valószínűleg a titkosszolgálatok is jól tudják majd hasznosítani az új informatikai találmányt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában