Ország-világ

2005.12.02. 00:00

Rémisztő adatok: percenként 14 HIV-fertőzött

Csütörtökön volt az AIDS világnapja, ami ismét felhívta a figyelmet a gyilkos kórra. Ez alkalomból újabb statisztikákkal kell nekünk is szembenéznünk: lassan harminc éve napról napra nő a HIV-fertőzöttek, AIDS-betegek száma a világon. Ma az ismert fertőzöttek száma meghaladja a 41 milliót. Ez azt jelenti, hogy naponta húszezren fertőződnek meg, ami óránként 833, percenként pedig 13,8 főt jelent.

Dreissiger Á.

Az AIDS, amely a fehér homoszexuális férfiak titokzatos betegségeként tűnt fel, mára a legsúlyosabb, minden férfit és nőt fenyegető járvány méreteit öltötte. Ha nem történnek komoly megelőző intézkedések, 2007-re a jelenleginél 11 millióval több lesz a HIV-vírushordozók száma – figyelmeztet az UNAIDS, az ENSZ AIDS elleni küzdelem céljára létrehozott szervezete. A napokban közzétett jelentésük szerint Ázsiában és a Csendes-óceán térségében jelenleg 7,2 millió HIV-fertőzött él, közülük egymillió azoknak a száma, akik a 2002-ben kapták el a betegséget. Kínát, Indonéziát és Pápua Új-Guineát a fertőzöttek számának robbanásszerű növekedése fenyegeti.

Magyarország eddig az enyhén fertőzött országok közé tartozott, de 2005 első félévében az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálatnál kiszűrt friss HIV-fertőzöttek száma a korábbiakhoz képest sokszorosára nőtt: míg 2004-ben 5 új főt, addig 2005 első félévében már 16 friss fertőzöttet szűrtek. A hivatalos adatok (EPINFO) szerint 68 százalékos emelkedés mutatható ki az első félévben. Világszerte a fertőzöttek többsége eddig férfi volt, az UNAIDS jelentése szerint azonban a fertőzött nők száma már eléri az 50 százalékot. A betegek összetételének megváltozása azt is jelenti, hogy jóval több olyan gyermek jön a világra, aki már hordozza a végzetes kórt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában