Ország-világ

2005.12.09. 00:00

Százmilliós fejlesztések a hazai sípályákon

Hétvégi kiruccanásra egyre inkább megfelelnek a hazai sípályák. Egy-hetes pihenésre kevésbé.

Tóth Marcella

Magyarországon közel félmillióan síelnek, évente 10 milliárd forintot költenek erre. A hazai 1000 méter alatti síterepeken átlagosan 60 napot üzemelnek a liftek. Működtetésük jelentős áramköltséget jelent.
Már két felvonó és két pálya várja a síelőket Dobogókőn – tudtuk meg Lőrinc Lászlótól, a Dobogókőért Alapítvány képviselőjétől. Hóágyúra egyelőre nem telik, ez milliárdos beruházás. Bánkúton az idei szezonban egy napozóterasszal várják a téli sportok szerelmeseit. Az egyik felvonó új váltót kapott, így már alkalmas a kisgyerekeknek is. Itt nyolc pálya és kilenc felvonó van. A fejlesztési tervek között szerepel egy szánkófelvonó kialakítása, remélhetőleg még az idén. Itt van hóágyú, de mivel egy szezonban 1500 köbméter víz áll a rendelkezésükre, csak a meredek szakaszokon használják a természetes hó pótlására.

Kékestetőn összesen 1800 méter hosszú sípálya várja a látogatókat. Két felvonó van a sípályán. Esti síelésre heti háromszor van lehetőség. Motorosszán-túrára is mehetnek az érdeklődök. A   már meglévő pályákhoz építenek majd lifteket, illetve új pályákat  is terveznek. A snowboardo-soknak kialakított parkot hóágyúzhatóvá szeretnék tenni. Ezeken kívül komplett hóágyú-rendszert építenek ki. A 2003-ban megkezdett beruházás összértéke 3 milliárd forint.

A mátraszentistváni sípark üzemeltetője, a Digitroll Kft. eddig mintegy 300 millió forintot költött fejlesztésre. Már 6 sípálya van. Kiépítettek egy hat hóágyúból álló rendszert, melynek vízszükségletét két víztározóból fedezik. Az idei szezonban üzembe helyeznek egy csákányos liftet is, így már összesen négy felvonó lesz. A kicsiket pedig síóvoda és gyerekeknek kialakított, kézzel is megfogható felvonó várja. A hosszú távú fejlesztések között szerepel egy négyes ülőfelvonó és újabb tanulóliftek.

A visegrádi Nagyvillám-sípályán eddig összesen három lift üzemelt, melyek mellé egy tolókaros felvonó beszerzése folyamatban van , és a kezdőknek egy köteles típus. Karácsonyra szeretnék beüzemelni azt a két hóágyúból álló rendszert, amely a pálya alsó szakaszának minőségét javítja.

Eplényben hét új hóágyú beszerzését tervezik, melyet a Honvédelmi Minisztériumtól bérelnek majd – tudtuk meg Fiskál János polgármestertől. A berendezésekhez itt is tavakból nyerik majd a szükséges vizet. Folyamatban van egy csákányos felvonó megvásárlása, valamint a kártyás beléptető rendszer kialakítása. Itt jelenleg három pálya van és két tányéros felvonó. Eplényben a beruházások értéke eléri a 300 millió forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában