Ország-világ

2005.12.27. 00:00

Teljes nyugalom a szülőszobában

Mostanában a szülés módja körül is különféle irányzatok jelentek meg. Sokak szerint például az úgynevezett csendes szülés óvja a gyermeket a világrajövetelkor fellépő sorozatos traumáktól.

Dávid Szonja

Kampányt indítottak a rajongók a 26 éves amerikai színésznő, Katie Holmes felszabadításáért. Szerintük ugyanis Tom Cruise menyasszonya veszélyben van. „Szabadítsátok ki Katie-t!” Ilyen és ehhez hasonló jelszavak születtek Katie megmentésére, akit nem mástól, mint vőlegényétől, Tom Cruise-tól féltenek. A sármos színész régóta borzolja sokak kedélyét a szcientológia egyház iránti teljes odaadásával. A hollywoodi szerelmespárnak fél év múlva születik meg első gyermeke. A 43 éves Tomnak már határozott elképzelései vannak a szülésről is: természetesen a szcientológia egyház iránymutatása szerint képzeli el gyermeke világra hozatalának körülményeit. Eszerint a nagy eseménynek síri csendben kell zajlania. Ez nemcsak azt jelenti, hogy tilos beszélni, hanem azt is, hogy a leendő anyukának is némán kell tűrnie a fájdalmakat. Ilyenkor nem marad más választás, mint hogy kézjelekkel kommunikáljanak a szülésznővel és az orvossal, hogy mikor mi a teendő. További szabály, hogy az első hét napban nem lehet szólni a gyermekhez és az első 24 órában nem is füröszthetik, csak egy takaróba burkolhatják be.

A meghökkentő előírások nagy felzúdulást váltottak ki szakmai körökben is. Az Amerikai Nőgyógyászok Egyesületének szóvivője szerint ez a szabályozás minden értelmes indokot nélkülöz, sőt ez a módszer akár káros is lehet az újszülöttre nézve. Akadnak persze, akik támogatják az apát a döntésében. Ilyen például a Grease és a Szombat esti láz című film sztárja, John Travolta, akinek második gyermeke hasonló körülmények között született. Travolta felesége, Kelly Preston szerint minden fájdalom nyomot hagy bennünk, ezért szükséges csendben szülni. A kétgyermekes anyuka nem bánta meg, hogy így hozta világra kislányát. Azonban ez a módszer mégsem azonos az egyre inkább elterjedő úgynevezett csendes szüléssel. A világrahozatal e különleges formája ahhoz a felismeréshez vezethető vissza, hogy a szülészek rájöttek, a magzat a méhen belül a 18. héttől már lát, hall és szagokat is észlel.

– A külső világba érkezés rettentő trauma a babának. Keresztül kell haladnia a szülőcsatornán, amely olyan megrázkódtatást jelent számára, mintha fizikailag bántalmazták, vagyis megütötték volna. Aztán ezt a sokkot újabbak követik, amikor erős hang- és fényingerek érik. Ez pedig nem más, mint a szülőszobában a kiabálás és az erős reflektorok fénye – mondja dr. Domokos Nándor szülész-nőgyógyász. A főorvos szerint a csendes szülés lényege a teljes nyugalom. A baba békés környezetben jön világra. Olyan körülmények fogadják a megviselt apróságot, amelyekben nincs sírás, kiabálás, hangoskodás. Az erős reflektorok helyett kellemes félhomályba érkezik a pici. A magzatnak nem kell rögtön felsírnia. A köldökzsinórt nem vágják el azonnal, így az oxigénellátás még biztosított. Persze lélegeznie kell, a reflexei működnek, de felsírnia nem szükséges. Születés után a gyermeket a mama mellkasára fektetik. Az anya szívverése már a méhen belül is a teljes biztonságot jelentette a magzatnak. Ezt éli át újra a kis jövevény a méhen kívüli életben is, amikor ismét érzi az édesanyja szívverését.

– Magyarországon egyelőre még nem beszélhetünk arról, hogy ez a szülési mód elterjedt lenne. A csendes szülés két dolgon múlik. Először is ha az anya úgy dönt, hogy ezt választja, akkor az elhatározását tettek kell, hogy kövessék. Tudomásul kell vennie a szülésnél fellépő erős fájdalmakat. Az anyukától nagy együttérzésre van szükség a gyermekével szemben. Emellett persze fontos a szülőszoba kialakítása és megfelelő felszereltsége is – avat be dr. Domokos.

A csendes szülés az orvostól is nyugalmat követel. Már a terhesgondozásnál megkezdik az anyukával a beszélgetést, vagyis a pszichés felkészülést. – Én, ha lehetséges, ajánlom a kismamáknak a csendes szülést. A kiabálás, hangoskodás valójában pótcselekvés. Természetesen amennyiben kóros szülésről van szó – például rossz szívhang esetén –, ezt a módszert nem szabad alkalmazni – mondja Domokos Nándor.

Sokak által vitatott eljárás az otthon szülés is

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, pszichológus tizenöt éve küzd, hogy Magyarországon elfogadottá váljék az otthon szülés. Míg sok nőnek ez a nyugalmat, addig a szülészorvosok egy részének a felelőtlenséget jelenti. Hazánkban nem tiltja a jog az otthon szülést, mégis kevesen választják ezt a lehetőséget. Az eljárás egyik feltétele, hogy komplikációmentesnek ígérkezzen a baba világrajövetele. Orvosi jelenlétet nem igényel a módszer, elegendő a bába segítsége. Ha elengedhetetlen az orvosi jelenlét, a bába szól a szakorvosnak. Aki erre vállalkozik, tudnia kell, hogy az otthon megkezdett szülés a kórházban fejeződhet be.

a világrajövetelkor fellépő sorozatos traumáktól. Dávid Szonja Sokak által vitatott eljárás az otthon szülés is Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, pszichológus tizenöt éve küzd, hogy Magyarországon elfogadottá váljék az otthon szülés. Míg sok nőnek ez a nyugalmat, addig a szülészorvosok egy részének a felelőtlenséget jelenti. Hazánkban nem tiltja a jog az otthon szülést, mégis kevesen választják ezt a lehetőséget. Az eljárás egyik feltétele, hogy komplikációmentesnek ígérkezzen a baba világrajövetele. Orvosi jelenlétet nem igényel a módszer, elegendő a bába segítsége. Ha elengedhetetlen az orvosi jelenlét, a bába szól a szakorvosnak. Aki erre vállalkozik, tudnia kell, hogy az otthon megkezdett szülés a kórházban fejeződhet be. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában