Ország-világ

2005.12.07. 00:00

Valahol Észak-Afrikában

Miután kipattant a botrány, Afrikába helyezték át a titkos fogolytáborokat Kelet-Európából.

Farkas Károly

Condoleezza Rice kedden Berlinben elismerte, hogy a CIA szállított rabokat repülőgépeken Európában, tagadta azonban, hogy fogolykínzásra sor került volna, és ismét megkerülte a kérdést, hogy voltak-e titkos börtönök Európában.

Az ABC amerikai hírtelevízió értesülései szerint viszont az Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a titkos kelet-európai börtönök hírének napvilágra kerülése után kiürítette a fogolytáborokat és „valahová Észak-Afrikába” szállította a fogvatartottakat. Az ABC tizenegy fogolyról tud. A csatorna értesülései szerint közülük legalább nyolcan az al–Kaida terrorszervezet tagjai voltak. Köztük vannak például a szervezet olyan vezetői, mint Ramzi Binalshibh, aki részt vett a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások kitervelésében, vagy Abd al-Rahim al Nashiri, aki az USS Cole torpedónaszád ellen 2000-ben elkövetett merénylet értelmi szerzője volt. A csatorna – forrásként jelenlegi és korábbi CIA-alkalmazottakra hivatkozva – kijelentette azt is, hogy tudják ugyan, mely európai országok voltak érintettek, ezt biztonsági okokból nem közlik.

Megtette ellenben a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet. Képviselőjük, Carroll Bogert egyértelműen kijelentette: a terroristákat Lengyelország keleti területein és Romániában tartották fogságban. Ugyanakkor Bogert szerint nincs megbízható bizonyíték arra, hogy a börtönök még novemberben is működtek. Calin Popescu román miniszterelnök hétfőn cáfolta azokat a feltételezéseket, melyek szerint országában titkos fogolytáborok lettek volna. „Semmi sem utal arra, hogy az amerikai hírszerzés foglyokat szállított volna keresztül Románia területén, vagy fogolytáborokat tartott volna fent” – jelentette ki a miniszterelnök. Az Európai Unió képviselői Brüsszelben azonban kérdőre vonták tegnap Tariceanu román elnököt is, és Berlinben Condoleezza Rice amerikai külügyminisz-ternek is kellemetlen kérdésekre kellett választ adnia.

Mielőtt Berlinbe indult volna, Rice még ridegen visszautasította az Egyesült Államok titkosszolgálatát ért vádakat. „Nem voltak titkos átrepülések, fogolyszállítmányok” – mondta. Kijelentette továbbá, hogy az érintett európai államok tisztában voltak azzal, hogy az amerikai titkosszolgálat milyen tevékenységet folytat a területükön. Ugyanakkor adott választ arra a kérdésre, hogy voltak, vagy vannak-e titkos börtönök Európában.
A jelek szerint nem véletlenül. Ha az ABC értesülései igaznak bizonyulnak, komoly diplomáciai konfliktus alakulhat ki. Még kellemetlenebbül érinti Rice-t, hogy a fogolytábort az ő érkezésére ürítették ki. A CIA sürgősen eltávolította a foglyait Európából, hogy Rice nyugodtan kijelenthesse: nem tartunk foglyul terroristákat Európában”.

A német szál: a belügyminiszter is benne volt

A botrány tovább gyűrűzik Németországban, ahol egyre több jel utal arra, hogy az előző német kormány nemcsak tudott, de aktívan támogatta is a CIA üzelmeit az országban. Daniel Coats, az akkori nagykövet tudatta 2004 májusában Otto Schily német belügyminiszterrel és más tisztségviselőkkel, hogy a libanoni származású, német állampolgárságú Haled el-Maszri amerikai fogságban van, de rövidesen szabadon engedik, mert a CIA rájött, hogy összetévesztette őt valakivel. A tévedés alapja a férfi neve lehetett: hasonlított a szeptember 11-ei terrotámadások egyik kitervelőjének nevére. Maszrit borzalmas körülmények között tartották fogva és vallatták öt hónapon keresztül egy titkos afganisztáni fogolytáborban. Tegnap egy amerikai jogvédő szervezet Maszri nevében pert indított a CIA ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában