Ország-világ

2006.02.21. 11:35

Egyre nagyobb bajban az osztrák sí-válogatott

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség ellenőrei hétfő este újabb razziát tartottak az osztrák sífutók szállásán. Az olasz rendőrség szerint az előző, szombat esti házkutatás során 100 injekciós tűt, 30 kis csomag gyógyszert és különböző vértranszfúziós eszközöket foglaltak le az osztrák északi sí-válogatott szálláshelyén.

BAMA

Két osztrák sílövő, Wolfgang Rottmann és Wolfgang Perner vasárnap hajnalban elhagyta a szállást és hazautazott, az Osztrák Olimpiai Bizottság pedig kizárta őket a csapatból, mert engedély nélkül távoztak.

"Számomra a sílövészetnek ezzel vége" - mondta Perner, aki 2002-ben bronzérmet nyert Salt Lake Cityben. Rottmann nem érzi bűnösnek magát. "Nem csináltam semmit, ezért a visszavonuláson sem kell gondolkodnom" - jelentette ki az egykori világbajnok. "Az események hatására szinte sokkot kaptam, de nem vagyok bűnöző. Csak azt tudtam, hogy azonnal haza akarok menni." Rottmann nem nyilatkozott arról, hogy ki dobta ki a feltehetően terhelő bizonyítékokat tartalmazó nejlonzacskót az ablakon. "A vizsgálat ki fogja deríteni, mi történt. Nekem nincs okom félni" - tette hozzá.

Peter Schröcksnadel, az Osztrák Sí Szövetség elnöke felszólította a síelőket, mindent őszintén mondjanak el, függetlenül  attól, hogy mit követtek el.

Összehangolt rendőri-orvosi akció keretében tíz osztrák északi sízőt, illetve sílövőt vetettek alá doppingellenőrzésnek a torinói téli olimpián szombat este, azután, hogy kiderült, a csapatnál járt Walter Mayer edző, akit korábban a 2010-es vancouveri játékokig eltiltottak az olimpiai részvételtől. Az edző 2002-ben, Salt Lake City-ben részese volt vérátömlesztéses doppingügyeknek. Az olasz hatóságok most nyomozást indítottak ellene.

A Nemzetközi Sílövő Szövetség (IBU) vizsgálatot indított, mivel eltűnt a torinói olimpiát megelőző anterselvai Világkupa-versenyen levett doppingminták leleteinek többsége. A vizsgálatokat január 19. és 22. között végezték el, és többek között tesztelték a Torinóban doppingoláson ért és két évre eltiltott, 15 km-en eredetileg ezüstérmes orosz Olga Piljevát is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában