Ország-világ

2006.02.12. 16:18

Félárbocon a magyar zászló Torinóban

A pénteken elhunyt Csák Ibolya emlékére az olimpiai faluban félárbocra eresztették a magyar zászlót. Az első aranyérmet a német Michael Greis sílövő nyerte szombaton. Vasárnap a magyar gyorskorcsolyázók is megmérettetik magukat.

BAMA

Félárbocon a magyar zászló Torinóban
A magyar delegáció tagjai eredetileg egy-egy kis fekete szalagot akartak viselni a címer fölött a megnyitón, azonban a NOB nem járult hozzá a kezdeményezéshez, mivel az Olimpiai Charta mindennemű demonstrációt tilt a játékok ideje alatt. Csák Ibolya a legidősebb itthon élő ötkarikás aranyérmes, illetve a magyar női atlétika első olimpiai és Európa-bajnoka volt.

Az első versenynap érmei:
A német Michael Greis nyerte a torinói téli olimpia első aranyérmét, mégpedig a férfi sílövők 20 km-es számában. Az egyetlen magyar induló, Tagscherer Imre a 88 fős mezőnyben a 78. helyen végzett. Az északi összetett egyéni, úgynevezett Gundersen viadalában kisebb meglepetésre a német Georg Hettich győzött. A férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres távján az amerikai Chad Hedrick, a női síakrobaták mogul versenyében pedig a kanadai Jennifer Heil bizonyult a legjobbnak. 

Műkorcsolya
Az Európa-bajnok Tatyjana Totmjanyina, Maxim Marinyin kettősnek sikerült a legjobban a rövid program a párosok között. A második helyen a kínai Tan Csang, Hao Csang, a harmadikon pedig a szintén orosz Marija Petrova, Alekszej Tyihonov kettős áll.

műkorcsolya, páros, állás a rövid program után:
1. Tatyjana Totmjanyina, Maxim Marinyin ((Oroszország) 68,64 pont
2. Tan Csang, Hao Csang (Dan Zhang, Hao Zhang, Kína) 64,72
3. Marija Petrova, Alekszej Tyihonov (Oroszország) 64,27
A kűrre hétfőn kerül sor.   

Női jégkorong
A címvédő kanadai női jégkorong-válogatott kiütéses győzelmet aratott a házigazda olasz együttes felett az első fordulóban.Jó hangulatban tízezer néző várta a hazai csapat nyitómérkőzését, amelyen éppen a címvédő Kanada volt az ellenfél. A kanadaiak 1:52 perc után már 2-0-ra vezettek. Aztán Ouellette öt perc alatt mesterhármast ért el, az olaszok kapusa, a 159 centis Montanari - akinek fejvédőjére a népszerű rajzfilmfigura, Csőrike volt felfestve - nem győzte kapkodni a fejét és hálójából kiszedni a korongot. Később a sportág egyik legendás alakja, Wickenheiser is triplázott - ő nemrégiben a finn harmadosztályú férfi (!) bajnokságban játszott. Az olaszok csak azért vehetnek részt az olimpián, mert ők a házigazdák. Valójában a világ harmadik vonalában érdekelt magyar női csapattal vannak közel azonos szinten. Közülük 15-en a Ferencvárost és az Újpestet is felvonultató Női Hokiligában szerepelnek, az Alleghe és Bolzano csapatának játékosaiként.

A csoport: Kanada-Olaszország 16-0 (5-0, 4-0, 7-0)
Svédország-Oroszország 3-1 (0-0, 2-1, 1-0)
B csoport: Egyesült Államok-Svájc 6-0 (1-0, 1-0, 4-0)
Finnország-Németország 3-0 (2-0, 0-0, 1-0)

Gyorskorcsolya
Új, speciális cipőben állnak rajthoz Torinóban a holland gyorskorcsolyázók. A korcsolya minden eddiginél könnyebb, az éle a korábbi 1,1-gyel szemben már csak 1 milliméter "vastagságú". Ezáltal csökken az ellenállása, a lábbeli viselője pedig a korábbinál gyorsabban haladhat. A Hollandiában végzett titkos tesztek alapján a férfiak 500 méteren akár három tizedmásodperccel is jobb eredményre lehetnek képesek, mint a régi korcsolyával. Az új sporteszköznek egyetlen hátránya: ha a jég nem elég hideg, a vékony él jobban megsüpped, s némiképp lelassul.

Szánkó
Venezuela mindössze egy olimpikonnal képviselteti magát a torinói ötkarikás játékokon: az 52 esztendős Werner Hoeger a szánkóversenyeken indul. Hoeger, aki az egyik Egyesült Államok egyik egyetemének professzora, már négy esztendővel korábban, Salt Lake Cityben is indult. A lelkes dél-amerikai sportember hat alkalommal nyerte meg hazája tornászbajnokságát, de az olimpiára csak szánkósként tudott kijutni. A torinói játékokon nem Hoeger a legidősebb résztvevő. A korelnök, az amerikai curlinges, Scott Baird, ő május 7-én lesz 55 éves. A nők mezőnyében a Virgin-szigeteki szánkós, Anne Abernathy a legidősebb, aki 1953. április 12-én látta meg a napvilágot.

Vasárnapi program
A második versenynapon nyolc számban osztanak érmeket. A magyarok közül négyen érdekeltek. 

Rövidpályás gyorskorcsolyában Knoch Viktor és Darázs Péter 1500 méteren, míg Huszár Erika és a megnyitón a zászlót vivő Darázs Rózsa az 500 m selejtezőjében szerepel. A rövidpályás gyorskorcsolyázóknál vasárnap férfi 1500-on hirdetnek győztest. Nehéz futamokba sorsolták a négy magyar rövidpályás gyorskorcsolyázót, így már a továbbjutás is bravúrnak számítana tőlük. Férfi 1500 méteren Darázs Péter a világcsúcstartó dél-koreai An Hjun Szóval, a hazaiak egyik kedvencével, az Európa-bajnok Nicola  Rodigarival, valamint a német Sebastian Prausszal együtt fut. Knoch Viktor a címvédővel és egyben a sportág egyik legismertebb alakjával, az amerikai Apolo Anton Ohnóval, a japán Szuejosi Hajatóval, a holland Niels Kerstholttal és a szlovák Matus Uzakkal méri össze tudását. Futamonként a legjobb három kerül a 18 közé. A hatos döntőt még vasárnap este megrendezik.

A zászlóvivő Darázs Rózsa, valamint Huszár Erika sincs könnyű helyzetben 500 méteren. Előbbi a kínai Fu Tien-jü (Fu Tianyu) és a japán Kamino Juka társaságában próbálja meg megszerezni a 16 közé jutáshoz szükséges első két hely valamelyikét. Huszárt négyfős csoportba sorsolták a Koreai NDK-s Jun Jong Szuk, az amerikai Allison Baver és a hongkongi Han Jüe-huang (Han Yuehuang) mellé. Ebben a számban a negyed- és elődöntőt, valamint a finálét szerdán tartják.   

A nap legnagyobb érdeklődéssel várt versenyének a hagyományok alapján a férfi lesiklás tekinthető, melynek nagy kérdése, hogy az osztrák Fritz Strobl megvédi-e a címét, a játékok történetében ugyanis ez még egy lesiklóbajnoknak sem sikerült.

Az alpesi sízők viadala mellett a síugrók normál sáncon zajló versengése ígérkezik igazi csemegének. Az biztos, hogy kiélezett csata várható, amelynek első számú esélyese az ötszörös világbajnok finn Janne Ahonen, aki első olimpiai elsőségének kiharcolására készül.
A szánkósoknál (férfi egyéni), gyorskorcsolyában (női 3000 m), hódeszkában (férfi félcső) és sífutásban (női üldözéses 15 km, férfi üldözéses 30 km) osztanak még  érmeket.

Sífutás
A rendkívül taktikusan versenyző észt Kristina Smigun nyerte a torinói téli olimpia első sífutó-számát, a nők 15 km-es üldözéses versenyét. A második helyen a cseh Katerina Neumannova, a harmadikon az orosz Jevgenyina Medvegyeva-Abruzova végzett. Az első, klasszikus stílusú 7,5 km után még a szlovén Petra Majdic vezetett, megelőzve Smigunt és Naumannovát. A szabad stílusú folytatásban aztán a csehek sztárja az élre állt, és egészen az utolsó méterekig vezetett is, de a célegyenesben jött az erejét nagyszerűen beosztó Smigun, könnyedén elment riválisa mellett, és nyert.  A Világkupában vezető és favoritnak tartott norvég Marit Björgen féltávnál gyomorfájdalmai miatt feladta a viadalt, míg a címvédő -  Salt Lake Cityben még csak 10 km volt az össztáv - kanadai Beckie Scott hatodik lett.

Női sífutás, 15 km-es üldözéses:
olimpiai bajnok: Kristina Smigun (Észtország) 42:48.7 p
2. Katerina Neumannova (Csehország) 42:50.6
3. Jevgenyina Medvegyeva-Abruzova (Oroszország) 43:03.2

Lesiklás
A várt izgalmakat, de teljesen váratlan győztest hozott a torinói téli olimpia egyik legnagyobb érdeklődéssel várt száma, a férfi lesiklás: az aranyérmet óriási meglepetésre a francia Antoine Deneriaz szerezte meg az osztrák Michael Walchhofer és a svájci Bruno Kernen előtt. A nagy nevek közül elsőként a címvédő, szintén osztrák Fritz Strobl indult neki a 3299 m-es, 914 m szintkülönbségű pályának, és 1:50.12 perces idejével sokáig vezetett is. A klasszis a január 21-i, kitzbüheli Világkupa-futamon kéztörést szenvedett, így már az is kisebbfajta csodának számított, hogy egyáltalán rajthoz állhatott a játékokon. A folytatásban a norvégok ásza, Lasse Kjus nem tudott maradandót alkotni - 1:50.64 perces eredménye végül csak a 14. helyre volt elég  -, de jött a nagy esélyes, jelenleg szakági Vk-éllovas Walchhofer, aki kockáztatásoktól sem mentes siklása után 1:49.52-vel átírta az  állást, és tisztán az élre került.

Sokáig úgy tűnt, hogy senki nem veheti el tőle a győzelmet - honfitársa, Hermann Maier, az ötödik olimpiáján induló norvég Kjetil Andre Aamodt, és a két amerikai, Daron Rahlves, illetve Bode Miller sem tudtak a közelébe kerülni -, ugyanis egyedül Kernen (1:49.82)  nyújtott olyan teljesítményt, amely elégnek tűnt a dobogóhoz, de  megelőzni ő sem tudta. Aztán - harmincadikként a sorban - jött a 29 éves Deneriaz, akinek tulajdonképpen 2003 decembere óta nem volt értékelhető eredménye nemzetközi szinten, és mindenkit megdöbbentve olyan tempót diktált, amely a részeredmények alapján szenzációt sejtetett. A francia aztán a pálya alsó szakaszán sem hibázott, s így nagy meglepetésre 1:48.80-nal megelőzte Walchhofert, akinek így meg kellett elégednie az ezüsttel.

Alpesi sí, férfi lesiklás
olimpiai bajnok: Antoine Deneriaz (Franciaország) 1:48.80 p
2. Michael Walchhofer (Ausztria) 1:49.52
3. Bruno Kernen (Svájc) 1:49.82 

Műkorcsolya
Az ötszörös világbajnok Michelle Kwan ágyéksérülése miatt visszalépett a torinói téli olimpiától – ezt vasárnap jelentette be az amerikai műkorcsolyázó. A 25 éves, kínai származású világklasszis számára ezzel valószínűleg végleg elúszott a lehetőség arra, hogy valaha is aranyérmes legyen az ötkarikás játékokon. Kwan eddigi öt vb-elsősége mellett kilencszer nyerte meg hazája bajnokságát, az olimpiákon azonban egyszer sem tudott a csúcsra érni: Naganóban (1998) második, Salt Lake Cityben (2002) pedig harmadik lett.

Sífutás
Szoros befutó után az orosz Jevgenyij Gyementyjev nyerte a férfiak 30 km-es üldözéses sífutó-számát a torinói téli olimpián. A második helyen - 0.6 mp-es hátránnyal - a norvégok klasszisa, Frode Estil ért a célba, míg a bronzérmet a hazaiak egyik kedvence, Pietro Piller Cottrer (0.9 mp hátrány) szerezte meg. A Salt Lake Cityben kétszeres bajnok Estil a rajtnál bukott, és egy kisebb csoportot is magával rántott, aztán gyorsan összeszedte magát és felzárkózott.

sífutás, férfi 30 km üldözéses (15 km klasszikus+15 km szabad  stílus)
olimpiai bajnok: Jevgenyij Gyementyjev (Oroszország) 1:17:00.8 ó
2. Frode Estil (Norvégia) 1:17:01.4
3. Pietro Piller Cottrer (Olaszország) 1:17:01.7

Snowboard
Az esélyesek egyike, az amerikai Shaun White nyerte a férfi hódeszkások félcső számát a torinói téli olimpián. A 19 éves versenyző, akit vörös haja miatt Repülő Paradicsomnak becéznek, csak a selejtező második körében biztosította helyét a legjobbak között, mivel az elsőben az egyik ugrásnál elrontotta a leérkezést. A fináléban aztán magas színvonalú produkcióval utasította maga mögé vetélytársait. A második helyen honfitársa, a 2002-ben is ezüstérmes Daniel Kass, a harmadikon a finn Markku Koski végzett. Négy éve, Salt Lake Cityben a dobogó mindhárom fokán amerikai versenyző állt ebben a számban.

hódeszka, férfi félcső
olimpiai bajnok: Shaun White (Egyesült Államok) 46,8 pont  
2.  Daniel Kass (Egyesült Államok) 44,0
3.  Markku Koski (Finnország) 41,5

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában