Ország-világ

2006.02.12. 15:03

Fossettnek összejött a világrekord

Bár a gépében keletkezett újabb hiba miatt a tervezettnél valamivel korábban kényszerült leszállni, mégis sikerült megdöntenie Steve Fossettnek a leszállás és üzemanyag-utánpótlás nélküli földkörüli repülés korábbi világrekordját.

BAMA

A kalandokra kész amerikai milliomos most közel 76 órát és 45 percet töltött Virgin GlobalFlyer típusú gépe pilótafülkéjében. A 42.500 kilométeres út vége igen izgalmasra sikeredett. A legutolsó szakaszon, már az angol partok közelében kiderült, hogy nem csupán az üzemanyag van rendkívüli módon kicentizve, hanem elromlott a gép egyik generátora is. Az expedíciót irányító földi csapat ezért úgy határozott, hogy Fossett ne próbáljon meg eljutni a célként kitűzött angliai Manstonba, hanem szálljon le a közelebbi, szintén angliai Bournemouth repülőterén. A hiba észlelésétől ugyanis maximum tizenöt percen belül földet kellett érnie ahhoz, hogy ne következzen be tragédia. A kényszerleszállás közben, mint Fossett később elmondta, alig lehetett látni valamit az időjárás miatt, a repülő kerekein szétmentek a gumiabroncsok, amikor a gép földet ért, de végül a pilóta sértetlenül szállt ki a pilótafülkéből.

Az orvosi ellenőrzés után Fossettet Manstonba vitték, ahol az ott várakozó újságíróknak elmesélte, hogy a repülés mindjárt az elejétől tele volt izgalommal. A múlt szerdai induláskor a floridai Kennedy űrrepülőtéren a startnál majdnem leszaladt a kifutópályáról, és csak az utolsó pillanatban tudta a gépet a levegőbe emelni. India fölött többször is olyan turbulenciába került, hogy a könnyűszerkezetes gép majdnem összeroppant. Út közben kilukadt az egyik üzemanyagtartály, minek következtében az üzemanyag négy százaléka elfolyt. Ezért is volt olyan izgalmas, hogy egyáltalán el tudja-e érni az angol partokat. Fossettnek végül sikerült megdöntenie a folyamatos repülés korábbi 40.212 kilométeres világrekordját, melyet 1986-ban állított fel Dick Rutan és Jeana Yeager.

A 61 éves Steve Fossett nevéhez egyébként összesen 109 rekord fűződik a legkülönbözőbb sportágakban. A két leghíresebb eredménye az, hogy ő az egyszemélyes hőlégballonos repülés és most már a leghosszabb leszállás és üzemanyag-utánpótlás nélküli földkörüli repülés rekordere is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában