Ország-világ

2006.02.18. 00:00

Kalandos esküvők földön, vízen és levegőben

B. B.

Különleges helyszínt választott magának egy dél-afrikai jegyespár Valentin-napi esküvőjéhez. A híres Robben-szigeten, Nelson Mandela egykori raboskodásának helyszínén esküdtek egymásnak örök hűséget. Az egykori börtönsziget ma már csak múzeumként működik.
Egy másik jegyespár ugyancsak ezen a héten tartott esküvőjéhez szintén nem hétköznapi helyszínt választott: az egyik moszkvai repülőtér kápolnájában fogadtak örök hűséget. Azért választották a domogyedovói repteret, mert annak idején itt, gépükre várakozva ismerkedtek meg. A légikikötő kápolnája már öt éve nyitva áll a hívek előtt, akik felszállás előtt betérhetnek egy rövid imára, de esküvőre még nem került sor benne. A reptér vezetősége – tekintettel a repülőtér házasságközvetítő szerepére – felajánlott az ifjú házasoknak egy romantikus párizsi nászutat.
A magyar párok általában konzervatívabbak, ritkán választanak extrém helyszíneket a kézfogóhoz. A hagyományoson kívül persze sokféle nászszertartás létezik, de a víz alatti vagy éppen a nudista holtomiglan-holtodiglan igen ritka. Horváth Beáta esküvőszervező szerint bármilyen kérésnek eleget lehet tenni: ha a házaspár magánrepülőgépen, a légtérben repkedve, cseppkőbarlangban vagy az erdő közepén szeretné el-
rebegni a boldogító igent, annak sincs akadálya.
„A nagyon extrém esküvők talán éppen különlegességük miatt vesztenek meghittségükből, romantikájukból” – véli Horváth Beáta, aki szerint egy szép helyszín, például egy tengerparti szálloda medencés terasza, egy magyar kastély ősparkja, vagy akár egy budai villa belső kertje csodálatos helyszín az esküvőhöz. Sokan nem tudják, hogy magyar szállodák kertjében is végezhetnek a szervezők a leendő házaspár ízlésének megfelelő kisebb változtatásokat. A kovácsoltvas kaputól a vörös szőnyegig minden kérés teljesíthető – a fantáziának legfeljebb az árak szabhatnak határt. A polgári szertartás egy kastély parkjában általában 20-30 ezer forintba kerül, de ha a násznép ugyanitt vacsorázik, a helyszínért külön nem is kérnek pénzt. A vacsora 4000-10000 forint fejenként, a terembérlet pedig 100-200 ezer forintba kerül. Ha a násznép 10-15 szobánál többet bérel egy szállodában vagy kastélyban, csoportkedvezményt is kap az esküvőin kívül. Horváth Beáta hozzátette: nem csak vidéki kastélyban lehet emlékezetes esküvőt tartani, nagyvárosi körülmények között is lebonyolítható a szép szertartás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában