Ország-világ

2006.02.18. 00:00

Kofi Annan is bezáratná Guantánamót

Kofi Annan, az ENSZ főtitkára is felszólította az Egyesült Államokat, hogy zárja be a Guantánamón kialakított fogolytábort. A Fehér Ház korábban már visszautasította a guantánamói fogolytábor azonnali bezárását javasoló ENSZ-jelentést.

F. K.

A világszervezet állásfoglalása szerint a rabokat bíróság elé kell állítani vagy egyszerűen szabadon kell bocsátani. A fogolytábor bezárására szólította fel Washingtont az Európai Parlament is. Scott McClellan, a Fehér Ház szóvivője ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy a Kuba szigetén lévő amerikai haditengerészeti támaszponton őrzött külföldiek veszélyes terroristák. Szerinte az ENSZ-jelentés csupán felidézte néhány guantánamói fogoly ügyvédjének állításait.

Leszögezte, hogy a  foglyokkal Guantánamón emberségesen bánnak. A jelentés ugyanis többek között arra is felszólítja az amerikai kormányt, hogy szüntesse be az olyan vallatási módszerek alkalmazását, amelyek kínzással vagy kegyetlen, embertelen, megalázó bánásmóddal érnek fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában