Ország-világ

2006.02.22. 17:16

Lázadás a felrobbantott mecset miatt

Szerdán a délelőtti órákban támadás érte az iraki siíták szemében egyik legszentebbnek számító muzulmán szentélyt, a szamarrai Arany mecsetet.

F. K.

Ali al-Hádinak és fiának, Haszán al-Aszkárinak, a síiták tizedik és tizenegyedik szent imámjának sírhelyére több fegyveres férfi tört be és miután ártalmatlanná tették az őröket, robbanószerkezeteket helyeztek el. A detonáció következtében a szentély aranyozott kupolája beomlott és a mecsetben súlyos károk keletkeztek.

A robbanásról értesülve Szamarra lakói többezres tömegben vonultak az utcára, és bosszút követeltek. Halált kiáltottak „Amerikára, amely elhozta Irakba a terrorizmust”. A tüntetők körbehordozták az imám turbánját, kardját és pajzsát, amelyek sértetlenek maradtak a robbantásban. Más településeken is tüntetések robbantak ki, Kut városában a hatóságok csak lövésekkel tudták megvédeni az egyik szunnita imahelyet a bosszúra éhes tömegtől.

Ibrahim al-Dzsaafari miniszterelnök háromnapos országos gyászt rendelt el a merénylet hírére, a siíta vallási vezetők pedig mérsékletre intették híveiket. Elemzők szerint a terroristák célja egy vallási indíttatású polgárháború kirobbantása a siíták és szunniták között a közel-keleti országban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában