Ország-világ

2006.02.28. 20:58

Magyarország a kábítószeres középmezőnyben

A kábítószer-használat terén Európában a középmezőnyben foglalunk helyet, a problémás szerhasználók megfelelő kezelésére további fejlesztésekre van szükség - mondta Felvinczi Katalin, kábítószerügyi koordinációért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten.

BAMA

Felvinczi Katalin, az INCB, az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerve éves jelentésének bemutatásán a magyarországi helyzetről elmondta: a magyar középiskolások 16 százaléka próbált már ki valamilyen drogot, a leggyakrabban használt szer Magyarországon is csakúgy, mint a világ más országában a cannabis.

Hozzátette: Európában a hasonló korú diákok 21,6 százaléka, az Egyesült Államokban pedig 35,1 százaléka próbált ki valamilyen kábítószert. A szakember szerint ez az arány jobb, mint az európai és az amerikai átlag. A kábítószer-használat terén Európában a középmezőnyben foglalunk helyet - mondta a miniszteri biztos.

Ismertetése szerint Magyarországon 1995 és 2003 között mintegy három és félszeresére emelkedett az illegális szereket kipróbálok aránya. A biztos elmondta: az elmúlt 30 évben világszerte átalakult a kábítószer-helyzet, s ennek eredménye, hogy ma már nem a szereket kipróbálok számarányának alakulása a legfontosabb információ, hanem az, hogyan alakul a különböző típusú szerek együttes fogyasztása, melyek a preferált drogok, milyen mértékben kerülnek be a problémás szerhasználók a különböző típusú ellátási rendszerekbe.

A miniszteri biztos 14-15 ezerre becsülte a drogambulanciák látókörébe kerülő problémás szerhasználók számát. Kábítószerrel történő visszaélés miatt 2004-ben 6.100 ember ellen indult eljárás - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában