Ország-világ

2006.02.15. 00:00

Már ellenőrzik az útleveles házi kedvenceket

N. E. D.

Összesen 47 leolvasókészüléket kaptak kedden a vámosok az állat-egészségügyi szolgálattól – tudta meg lapunk Sipos Jenőtől, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivőjétől. A mikrocsippel ellátott házi kedvencek azonosítására alkalmas berendezések többségét rövid időn belül a határállomásokra és a repterekre viszik, így ezután már azokon a határokon is átvihetők az állatok, ahol eddig nem volt állat-egészségügyi szolgálat. Néhány készülék mobil ellenőrző csoportokhoz kerül.

Mint ismert, 2004 októberétől csak útlevéllel utaztathatók az Európai Unió tagállamaiban a házi kedvencek. A dokumentum az állat adatait, egyedi azonosítóját és a megfelelő igazolásokat tartalmazza. Sipos Jenő elmondta: nyolcéves átmeneti időszakot szabtak a tulajdonosoknak arra, hogy tetoválás helyett mikrocsippel lássák el az állatukat, hogy így is azonosíthatók legyenek.

A mikrocsipet egyébként a kutyáknál a nyak bőre alá rejtik el, az állaton semmi sem látható kívülről. A gyorsan és fájdalommentesen behelyezhető jeladót az oltáshoz hasonlóan adja be az állatorvos. A mikrocsip egy számsort tartalmaz, amely alapján a központi nyilvántartóból azonosítható az állat és annak tulajdonosa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában