Ország-világ

2006.02.03. 16:45

Mégis tandíjat szed a Kodálnyi János?

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa ismét felszólította a Kodolányi János Főiskolát, hogy szüntesse meg az államilag finanszírozott hallgatók jogszabályellenes tandíjfizetési kötelezettségét.

BAMA

Aáry-Tamás Lajos az oktatási jogok miniszteri biztosa akkor ajánlást fogalmazott meg az intézmények számára, amelyben felszólította azokat, szüntessék meg a jogszerűtlen gyakorlatot. Dr. Szabó Péter a főiskola főigazgatója válaszában úgy fogalmazott, az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgatókat a főiskola szabályzata az úgynevezett "egyéb szolgáltatási díjak" megfizetésére nem kötelezi.

Ugyanakkor az oktatási jogok biztosa sajtóközleményéből kiderül, a diákoknak 2005. júliusában a főiskola Tanulmányi Osztályáról küldött levél értelmében "a tandíj befizetését igazoló csekk vagy banki nyilatkozat" hiányában a 2005/2006. tanévre "beíratkozni, leckekönyvet kitölteni nem lehet". A 2005-ben újonnan beíratkozott államilag finanszírozott hallgatókkal aláíratott szerződés pedig a következőket tartalmazta: "A Hallgató tudomásul veszi, hogy főiskolai tanulmányai alatt a szemeszterre történő beiratkozásának - és így hallgatói jogviszonyának - feltétele, hogy az adott félévre meghatározott beíratkozási díjat egy összegben befizesse".

A főiskola szabályzatát azóta megváltoztatták, és a kötelezően fizetendő tandíj helyett, az önkéntes, "egyéb szolgáltatási díj" kifejezés szerepel, azonban úgy tűnik, az intézmény saját szabályait sem tartja be. Az oktatási jogok biztosának sajtóközleményéből ugyanis kiderül az is, az intézmény elutasította egy diák jogorvoslati kérelmét, melyben az a "beíratkozási díj" elengedését kérte.

Aáry-Tamás Lajos tehát ismét felszólította az intézményt, hagyjon fel a törvénytelen gyakorlattal, tartsa be saját működési szabályzatát, és törekedjen arra, hogy a probléma megoldása érdekében mielőbb párbeszéd alakulhasson ki a diákok és az intézmény között.  (edupress)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában