Ország-világ

2006.02.07. 00:00

Mindenki megkapja, ami jár

Kifizetné az állam a csődbe jutott cégek helyett a dolgozók járandóságait, és magasabb kamatra kötelezné a munkáltatókat, ha nem fizetnek időben.

Braunmüller Lajos

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Ha üres marad a dolgozó tárcája 12-én is, akkor kamatot fizet a cége
[/caption]Ha a dolgozó nem kapja meg az adott hónapra járó munkabérét a következő hónap 12-éig, akkor a munkáltatónak a  jegybanki alapkamat kétszeresét kell kamatként fizetnie – ez is része a munkabér-garancia új rendszerének. A részleteken még dolgoznak a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztériumban, a hatályba lépés időpontjáról nem nyilatkoztak. További fontos tervezett változás: felszámolás alatt álló cég esetében az állam fizetné ki a dolgozók bérét és végkielégíté-sét, s később visszakövetelhetné ezt a becsődölt vállalkozástól.

Jelenleg felszámolás esetén először a bankokat és a hitelezőket elégítik ki, és csak azután jönnek a dolgozók. A legfontosabb változás az lenne, hogy nem kellene a felszámolási eljárásra akár hónapokat várnia az alkalmazottaknak, hanem már tartós nem fizetés esetén is közbelépne az állam – emelte ki Schranz Edit, az FMM szóvivője. Ráadásul ma nem kapja meg a dolgozó az őt megillető összes járandóságot. A törvény csupán a két évvel korábbi átlagkereset négyszeresének kifizetését írja elő kötelezőnek. Az új törvény szerint az állam 100 százalékban helytállna a csődbe jutott cég helyett.

Ha nincs felszámolás egy adott cég ellen, ám így sem fizet a következő hónap 10-éig (jelenleg ez a határidő), megsérti a Munka törvénykönyvét.  Jelenleg azonban a munkaügyi ellenőrök csak a minimálbér pontos kifizetését ellenőrizhetik. A készülő jogszabálycsomag ezen is változtatna, jogot biztosítana az ellenőröknek, hogy minden bérkifizetés időpontját ellenőrizzék.

A jogszabálycsomag a tervek szerint adókedvezményt is adna a jövőben a munkáltatónak, ha biztosítást köt a bérekre. Jelenleg azonban Magyarországon nincsenek ilyen biztosítások – tudtuk meg Trunkó Barnabástól, a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkárától. Ahhoz hogy kidolgozzák a bérbiztosítás részleteit, pontos adatokra lenne szükségük arról, hogy a cégek mekkora hányada milyen bérkifizetési problémákkal küzd.

A dupla kamat jól jön

Elvárnám, hogy mielőtt a szaktárca egy ilyen elképzelést bejelent, szakmai fórumokon tárgyaljon az elképzeléseiről – nyilatkozta lapunknak dr. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. A szakszervezetek céljaival egyezik az új elképzelés. Későn fizetett bér után jelenleg csak a jegybanki alapkamatot kell fizetni. Ennek kétszerese már elég elrettentő lenne, hogy egy cég ne a dolgozóival hiteleztesse meg problémáit – mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének alelnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában