Ország-világ

2006.02.24. 11:44

Nemsokára durvul a madárinfluenza

Egy-két hét múlva a madárinfluenza-vírus újabb lökésszerű támadására kell felkészülni Európában. Akkorra érnek ide tömegesen az Afrikából hazaköltöző és nagyobb részt fertőzött vándormadarak. Az újabb hullám során már emlős állatokat is megfertőzhet a vírus. Onnan pedig már csak egy lépés, hogy az ember is veszélybe kerüljön.

BAMA

Rövid időn belül óriási létszámban térnek vissza afrikai telelőhelyeikről a vándormadarak. Márpedig Afrika egyes térségeiben most tombol a madárinfluenza-járvány. A napokban például nagyon aggasztó hírek érkeztek Nigériából és Zimbabwéből, ahol tömegessé váltak a fertőzések. Bár a hatóságok Nigériában elrendelték a házi szárnyasok zárva tartását, nem nagyon tudják betartatni a lakossággal az előírást, így a fertőzések szaporodnak. Afrika más részeiről pillanatnyilag nem érkeznek ugyan jelentések újabb fertőző gócokról, de ez nem sokat jelent, állítja az egyik legnevesebb osztrák virológus a Die Pressének adott nyilatkozatában. A szakember szerint az afrikai országok ritkábban lakott részein egyrészt nem is nagyon veszik észre a megbetegedett vagy elhullott állatokat, de ahol észlelik őket, ott sincs meg a megfelelő felszerelés a laborvizsgálatok elvégzéséhez és az óvintézkedésekhez. Emiatt A H5N1 vírussal fertőzött madarak tömeges érkezése várható hamarosan Európában. A legveszélyesebb és szinte kezelhetetlen góc a Duna-delta lesz továbbra is.

A vírus pedig egyelőre rendkívül agresszívnak mutatkozik, mondta Josef Köfer professzor, négyszer olyan gyorsan pusztítja el az élő tenyészeteket a laborkísérletk során, mint a "normál" influenzavírusok. Ezért elképzelhető, hogy a legközelebbi madárinvázió érkezése után a kórokozó már emlősöket is meg fog támadni. Ha esetleg sertéseket is megfertőz - ahogy ez már más influenzavírusokkal is előfordult korábban -, akkor olyan átalakuláson mehet keresztül, hogy már közvetlen veszélyt jelenthet az emberre, vagyis kialakul az emberről emberre terjedő változata. Probléma ráadásul, hogy a vírust hordozó sertések nem produkálnak betegségtüneteket, így nehéz észrevenni, hogy megfertőződtek. Ezzel együtt a bécsi szakember szerint Európában még mindig viszonylag kicsi az emberről emberre terjedő vírusváltozat kialakulásának valószínűsége, annál nagyobb viszont Afrikában és Ázsiában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában