Ország-világ

2006.02.20. 15:23

Raichnak aranyat ért az óriás-műlesiklás

Az osztrák Benjamin Raich nyerte a férfi óriás-műlesiklást a torinói téli olimpián, Marosi Attila 38. lett. Gyenesei Leila nem indul a női sífutók szerdai egyéni sprintszámában. Tagscherer Zoltán reméli, bekerül a legjobb ötven közé. A műkorcsolyázó Sebestyén Júlia és Pavuk Viktória kedden mutatkozik be Torinóban.

BAMA

A délelőtti, első futamban a kanadai Francois Bourque volt a leggyorsabb a francia Joel Chenal és a svéd Fredrik Nyberg előtt, ám a két osztrák, Hermann Maier és Benjamin Raich hátránya sem volt ledolgozhatatlan. A legjobb 12 egy másodpercen belül volt. Marosi biztonságosan végigjött a roppant nehéz pályán – a 41. legjobb idővel. A 82 indulóból csak 47-en értek célba (34-en kiestek, egy versenyzőt kizártak). Délután sem maradtak el az izgalmak, előbb az amerikai Bode Miller állt az élre, majd a norvég Aksel Lund Svindal századra azonos időt ment vele. A Salt Lake Cityben két bronzérmet gyűjtő, kétszeres világbajnok, az összetett Világkupát jelenleg vezető Raich szenzációs idővel került az első helyre. Az első körben legjobb Bourque végül a negyedik helyen zárt.

Marosi Attila végül a 38. lett. A szombati műlesiklásban is érdekelt Marosinak az volt a célja, hogy mindkét futamon célba érjen, és a rangsorban mögötte állókat megelőzze. A másik magyar alpesi síelő, Tuss Réka szerdán a női műlesiklásban, pénteken az óriás-műlesiklásban indul.

 

 

Alpesi sí: férfi óriás-műlesiklás
olimpiai bajnok: Benjamin Raich (Ausztria) 2:35.00 p
2. Joel Chenal (Franciaország) 2:35.07
3. Hermann Maier (Ausztria) 2:35.16

38. Marosi Attila 3:05.12

Sífutás
A csütörtöki 10 km-es viadal után elájuló Gyenesei Leila nem indul a női sífutók szerdai egyéni sprintszámában. A 19 éves tehetség az orvosok tanácsára hagyja ki a számot, ugyanis a 2000 méteres magasságban a szakszerű ellátás ellenére is csak nagyon lassan képes visszanyerni erejét. Gyenesei a csütörtöki versenyt lelki erejének köszönhetően fejezte be, kiszáradása és 34 Celsius-fokos testhőmérséklete ellenére nem adta fel, végül a 72 induló közül a 69. lett. A sífutók sprintszámában így a magyarok közül csak férfiversenyző, Tagscherer Zoltán szerepel, aki reméli, bekerül a legjobb ötven közé.

Műkorcsolya
Nem helyezésben, hanem sokkal inkább teljesítményben méri majd eredményét Sebestyén Júlia és Pavuk Viktória, aki egyformán kedden mutatkozik be a torinói téli olimpia női műkorcsolyaversenyében.

A 2004-ben Budapesten Európa-bajnok Sebestyén címvédőként negyedik lett a mostani viadal színhelyén, a Palavela-csarnokban rendezett 2005-ös kontinensversenyen. Akkor kisebb Achilles-ín-sérüléssel bajlódott a magyar klasszis. A 2005-ös vb-n 12., az idei Eb-n 14. lett. Sebestyén abban bízik, hogy feledtetni tudja az elmúlt időszakot, és a 2002-es Salt Lake City-i olimpiához hasonlóan tud szerepelni, amikor is nyolcadik lett.

A 20 esztendős Pavuk Viktórián – aki éppen csak lemaradt a dobogóról első komoly felnőttversenyén, a budapesti Eb-n – nincs akkor teher, mint honfitársnőjén. A 2004/05-ös idényben sérüléssel bajlódó tehetség a 2005-ös vb-n a 18., az idei Eb-n a 12. lett.

A torinói viadal fő esélyese a hétszeres Európa- és kétszeres világbajnok, olimpiai második orosz Irina Szluckaja. Rajta kívül a vb-ezüstérmes honfitárs Jelena Szokolova, az amerikai Sasha Cohen, a 2004-ben világbajnok japán Arakava Sizuka számíthat aranyéremre, ám a hazai közönség előtt szereplő vb- és Eb-harmadik Carolina Kostner és a japán Szuguri Fumie és Ando Miki is ott lehet a dobogón.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában