Ország-világ

2006.02.02. 00:00

Titkos és virtuális randevú a világhálón

Az e-mail mellett az internet talán a legnépszerűbb „hozadéka” a chatelés. Valószínűleg nincs is olyan felhasználó, aki legalább egyszer ne csábult volna el, és ne lépett volna be valamilyen dumcsizós programba.

Fülöp Zoltán

Ám míg a levelezés előnyeit mindenki elismeri, addig a chatről megoszlanak a vélemények. Vitathatatlan érdeme, hogy valós idejű beszélgetést tesz lehetővé Kanadában lévő ismerősünkkel is, ugyanakkor egyre többen beszélnek chatfüggőségről, sőt, ezzel párhuzamosan identitásválságról.

A chat valós idejű beszélgetés: ilyenkor az internet egy programjának felhasználásával emberek egy csoportja kommunikál egymással. Számos webhely és program létezik, amely biztosítja az online kapcsolatot; rengeteg témában nagyon sok emberrel cserélhetünk gondolatokat, információkat, kérhetünk ötleteket, tanácsokat.

A chatprogramok nagy része hasonlóan néz ki: rendkívül egyszerű kezelőfelület, amely mindössze néhány gomb kezelését várja el (Belépés, Kilépés, Mehet). Ennek magyarázata nyilvánvalóan az, hogy a kezdő felhasználó is azonnal eligazodjon, ne bizonytalanodjon el már a belépésnél.

Ha egy ilyen szolgáltatást nyújtó weboldalra csatlakozunk, rögtön becenevet kell kitalálnunk magunknak. Érdemes olyan nevet választani, amit a későbbiekben is szívesen használunk – ezzel az állandósággal a beszélgetőtársak helyzetét is nagyban megkönnyítjük, hiszen a következő belépéskor nem kell újra bemutatkoznunk, újra elmagyaráznunk, hogy kik vagyunk. A becenév ugyanakkor el is fedi a valós személyiségünket – persze csak amennyire szeretnénk. Belépéskor természetesen nem szükséges mindenkit egyesével üdvözölnünk – viszont számíthatunk arra, hogy csatlakozásunkkor azonnal ismeretlenek rohamoznak meg minket, és kérdésekkel bombáznak. Általában a nemünkre és a korunkra kíváncsiak, de elképzelhető, hogy egyesek magánbeszélgetésekbe kezdenek velünk (privát beszélgetés ablakot nyitnak).

A chat lehetőséget biztosít arra is, hogy másnak adjuk ki magunkat, mint akik valójában vagyunk. A hálón megváltoztathatjuk valódi énünk jellemzőit, bebújhatunk más karakterek bőrébe, cseveghetünk akár önmagunk bátrabb, magabiztosabb „változataként”. Persze aki valódi kapcsolatokat keres, aki valódi barátságok kialakulását várja az ilyen beszélgetésektől, az kénytelen önmagát adni. Mondjuk egy személyes találkozáskor elég kiábrándító, ha hosszas áltatás után kiderül, mégsem mi vagyunk a magyar Brad Pitt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában