Ország-világ

2006.02.09. 19:39

Tour de France a londoni évfordulón

Július 7-én, a tavalyi londoni robbantások második évfordulóján kerül sor az angol fővárosban a francia országúti kerékpáros körverseny, a Tour de France prológjára.

BAMA

Ezt Ken Livingstone, London polgármestere jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen ismertette a viadal jövő évi két angliai szakaszának útvonalát.

A Tour de France hagyományosan szombatonként rajtol egy "bemelegítő" egyéni indításos etappal, az 52 áldozatot követelő robbantások emlékére azonban ezúttal pénteken kezdi a versenyt a karaván. Az útvonal is igazán méltó lesz az esemény rangjához, hiszen a 8 km-es prológ a kormányzati negyed főutcájáról, a Whitehallról rajtol és a Trafalgar Square, valamint a Downing Street, a Parlament (House of Parliament) és a Hyde Park érintésével a Buckingham palotához vezető ünnepi úton, a Mallon zárul.

A viadal másnapi első szakaszán a mezőny Londonból indulva Kenten át halad majd, a cél pedig Canterburyben, a híres katedrális városában lesz. A verseny szigetországi "kitérője" nem újdonság, 1974-ben és 1994-ben már érintette Angliát a verseny, London mint helyszín azonban most debütál.

A Tour de France már eddig is többször indult Franciaországon kívülről: 1998-ban például az írországi Dublinból, 2004-ben pedig a belgiumi Liege-ből vágott neki a több mint háromhetes viadalnak a mezőny.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában