Ország-világ

2006.02.07. 00:00

Újabb közös MSZP–SZDSZ-képviselőjelöltek

Újabb helyi választási együttműködésről döntött az MSZP és az SZDSZ. A megállapodásokat a koalíció tagjai részletekben csöpögtetik a választóknak, valószínűleg azért, hogy a liberálisok továbbra is azt mutathassák, egyedül is megállják helyüket a voksolásokon.

BAMA

„Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a tiszavasvári választókörzetben a koalíció közös jelöltje Juhász Ferenc (MSZP) honvédelmi miniszter lesz, Vásárosnaményban pedig Jüttner Csaba (SZDSZ) indul a koalíció támogatásával” – nyilatkozta lapunknak Horn Gábor, a liberális párt kampányfőnöke. Vasárnap Somogyban állapodott meg a két párt arról, hogy  Kaposváron az MSZP-s belügyminisztert, Lamperth Mónikát segítik a szabad demokraták is. A korábbi egyezmények alapján a koalíciós pártok Szegeden közös jelöltként támogatják a szocialista Botka Lászlót, Újhelyi Istvánt és a szabad demokrata Sándor Klárát.

Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten a szocialista Balogh László és a korábban a Fidesz, jelenleg azonban az SZDSZ által patronált Szécsi Gábor polgármester indul a két párt segítségével. Vas megye székhelyén, Szombathelyen a szabad demokrata Hankó Faragó Miklós és a szocialista Gaál Angelika a koalíció jelöltje. „Az SZDSZ nem tervez további megállapodásokat” – mondta Horn Gábor.

A Fidesz a KDNP-vel, a Vállalkozók Pártjával, a Lungo Drommal, a Fidelitasszal, a Nemzeti Fórummal, a Kisgazda Polgári Egyesülettel és a Magosszal kötött választási szövetséget. A kereszténydemokraták 24 helyen indítanak egyéni választókerületben közös jelöltet a Fidesszel – többek között Harrach Pétert. Két helyet az MDF-es Sisák Imre és Gémesi György kapott meg: előbbi a Nógrád megyei Pásztón, utóbbi a Pest megyei Gödöllőn indul a három párt közös jelöltjeként.

A Vállalkozók Pártja Heves megyében, Füzesabonyban Herman Istvánt, illetve Szabolcsban, Kisvárdán Oláh Albertet indítja a Fidesz támogatásával. A korábbi MDF-eseket – például Lezsák Sándort, Font Sándort, Balsai Istvánt, Balogh Lászlót – felvonultató Nemzeti Fórum tizenegy körzetben szövetkezik a legnagyobb ellenzéki párttal. A Fidelitas Szijjártó Pétert, Cser-Palkovics Andrást, Bagó Zoltánt és Erdős Norbertet indítja a Fidesszel közös színekben. A nagy párt a Lungo Drommal és a Magosszal még folytatja az egyeztetéseket az egyéni jelöltekről.

A kis pártok is egyesítik erejüket

A parlamenten kívüli pártok közül a MIÉP és a Jobbik kötött választási szövetséget Harmadik Út néven, hogy erőiket egyesítve jussanak be a parlamentbe. A két párt mind a 176 egyéni választókerületben tervez képviselőjelöltet állítani. A Magyar Gazda- és Polgárpárt megállapodást írt alá a közelmúltban, jelöltjeit a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt zászlaja alatt kívánja indítani a választásokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában