Ország-világ

2006.02.22. 17:27

Újabb településeken rendeltek el védőzónákat

A Szlovákiában elrendelt védelmi intézkedések hét magyarországi települést is érintenek. Kiderült: tünetmentesek azok, akik érintkeztek a Bács-Kiskun megyében elhullott vadmadarakkal.

Dreissiger Ágnes

Védelmi intézkedéseket rendeltek el Szlovákiában, a határmenti Bős községben, ahol egy vadmadárban kimutatták a madárinfluenza H5-ös vírusát. A tíz kilométeres átmérőjű megfigyelési védőzóna hét olyan magyarországi települést is érint, ahol egyébként nem mutatták ki a vírust – jelentette szerdán közleményben a kormányszóvivő. Batiz András tudatta: a szakemberek még vizsgálják, hogy a vírus N1-es altörzséről van-e szó, de a szükséges intézkedéseket már elrendelték. A Győr-Moson-Sopron megyei Kisbodak, Püski, Dunaremete, Darnózseli, Lipót, Hédervár és Ásványráró településeken a védelmi intézkedések miatt megkezdték a háziállatok, szárnyasok felmérését és regisztrálását. Ezeken a településeken felügyelni kell az állatok mozgását, tilos vásárt, piacot, valamint állatbemutatót tartani, illetve tilos a vadászat is – mondta Batiz András. Magyarországon továbbra is állategészségügyi probléma a H5N1, az emberek, sőt a háziszárnyasok sincsenek veszélyben –  tette hozzá a kormányszóvivő.

Győr-Moson-Sopron megyében egyelőre nincs szükség útmenti ellenőrzésekre a megfigyelési zóna településeinél. Bujdosó László országos tisztifőorvos azt közölte: eddig tünetmentes az a tizenegy ember, akik érintkeztek a Bács-Kiskun megyében elhullott vadmadarakkal. A járványügyi megfigyelés az állattal való érintkezéstől számított hét napig, vagyis a betegség lappangási idejéig tart – mondta. A tisztiorvosi szolgálat a megfigyelés alá vont Bács-Kiskun megyei területeken az utóbbi időben fokozottan odafigyel a lakosság egészségi állapotára. Magyarország összes állatkertjében és vadasparkjában a jövő héten megkezdik a veszélyeztetett madarak oltását.

Ausztria: háziszárnyasokban is megjelent a vírus

Hat szárnyas (egy hattyú, három kacsa és két tyúk) szervezetében mutatta ki a H5N1 vírust az osztrák Egészségügyi és Táplálkozásbiztonsági Intézet egy grazi állatmenhelyen. A telepen a múlt csütörtökön pusztult el egy hattyú, amelyet már betegen szállítottak a telepre, majd pénteken a madárral kapcsolatba került egész szárnyasállományt elpusztították. Ez az első eset, hogy az Európai Unió területén háziszárnyas szervezetében fedezték fel a vírust. Az osztrák hatóságok február 19-től rendelték el a háziszárnyasok szabadon tartási tilalmát. Az április 30-ig érvényben levő tilalom megszegőit 4 ezer euróig (kb. 1 millió forint) terjedő bírsággal sújthatják.

Az osztrák hatóságok február 19-től rendelték el a háziszárnyasok szabadon tartási tilalmát. Az április 30-ig érvényben levő tilalom megszegőit 4 ezer euróig (kb. 1 millió forint) terjedő bírsággal sújthatják. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában