Ország-világ

2006.02.12. 20:36

Webszájt a Da Vinci-kód utálóinak

Májusban kezdik vetíteni a Dan Brown sikerkönyvéből, a Da Vinci-kódból készült filmet. A forgalmazó Sony Pictures azonban már a bemutatót jóval megelőzve elindítja a thedavincichallenge.com című internetes honlapját, és arra buzdítja a katolikus szervezeteket, illetve a hívőket, hogy írják meg a weboldalon kritikai észrevételeiket a filmmel kapcsolatban.

BAMA

A Sony Pictures ezzel megpróbálja előre levezetni azt a feszültséget, melyet már a könyv is kiváltott a hívő katolikusokból. A könyv és a történetet feldolgozó film is igen rossz színben állítja be ugyanis a katolikus egyházat. A sztori nem kevesebbet állít, mint azt, többek között, hogy Jézus Krisztus nős volt - Mária Magdolna volt a felesége - és mint egyszerű földi halandó, föl sem támadhatott. Az egyház pedig kétezer éve tud erről, de eltitkolja a hívek elől. "Láttuk már korábban is, micsoda indulatokat tud kiváltani egy-egy alkotás. Ezért azt gondoltuk, hogy jót tenne, ha az emberek kifejthetnék és megvitathatnák egymással az észrevételeiket", mondta a forgalmazó vállalat szóvivője.

A mai professzionális világra jellemzően az internetes fórum indításának ötletét egy olyan amerikai tanácsadó cég találta ki, amelyik arra szakosodott, hogy segítsen a hollywoodi filmstúdióknak a filmek vallásos közegben történő eladásához, népszerűsítéséhez. Rájöttek ugyanis, hogy ez a réteg is tud kasszasikert előidézni. Elég csak Mel Gibson Passiójára gondolni, amelyik hatalmas nyereséget hozott az alkotóknak és a forgalmazóknak.

A vallásos témájú filmek azonban sokszor nagyon megosztják a nézőket és felkorbácsolják az indulatokat. Martin Scorsese emlékezetes alkotása, az 1988-ban bemutatott "Jézus utolsó megkísértése" szabályos tiltakozó akciókat váltott ki annak idején a hívőkből és az egyházból. A Scorsese-filmet forgalmazó MCA-Universal akkori elnöke, Sidney Steinberg a New York Times-nak nyilatkozva elmondta, hogy rengeteg ellenséges levelet, sőt még halálos fenyegetést is kapott a film bemutatója után, de volt olyan néző is, aki egy levágott disznófejet küldött el neki, hogy kifejezze ellenérzését. Steinberg ezért érthetően nem túl optimista azzal kapcsolatban, hogy a Sony eléri-e most a célját a kritikáknak helyet adó weboldalával. Azt mondta, ők is megpróbáltak 1988-ban kapcsolatba lépni néhány keresztény csoporttal, de azok, akikkel nem találták meg a hangot, eléggé támadóan léptek föl. "Az a tapasztalatom egyébként, hogy mindig azok ellenkeznek a legharciasabban, akik nem is olvasták vagy nem is nézték meg a kritizált művet", mondta Sidney Steinberg a lapnak naknyilatkozva. (mj)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában