Ország-világ

2006.03.29. 14:19

12 millió illegális bevándorló

Az Amerikai Egyesült Államokba érkező illegális bevándorlók nagy része nagyon fiatal, s nem csak azért szökik át a határon, hogy az Egyesült Államokban keresett pénzét rendszeresen hazaküldje a családjának. A kép ennél bonyolultabb.

BAMA

A fiatal bevándorlók nem sokára magukkal hozzák családjukat, s választott hazájukban is születnek gyerekeik. Ők már amerikai állampolgárként látják meg a napvilágot.

Becslések szerint az Egyesült Államokban csaknem tizenkét millióra tehető az illegális bevándorlók száma. Fiatalabbak az amerikai átlagnál, alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkeznek náluk, s szinte bármilyen munkát elvállalnak. Az illegális bevándorlók gyerekeik száma eléri a kétmilliót. A bevándorló családokban élő kiskorúak kétharmada született amerikai állampolgár, áll a washingtoni Pew Hispanic Centre felmérésben.

A bevándorlók egynegyede törvényes keretek között érkezik az Egyesült Államokba, ám a vízum lejárta után „elfelejtenek” visszamenni. Az illegális immigránsok ma több amerikai városban és több államban élnek, mint valaha. A Pew felmérése szerint 1990-ban csaknem 50 százalékuk élt Kaliforniában, míg 2004-ben már csak 25 százalékuk, bár számuk 1,48 millióról csaknem 2,45 millióra emelkedett. Az utóbbi években sokan Észak-Karolinába, Ohióba, Giorgiába költöztek jobb állások reményében. Az illegális munkások csaknem öt százalékát teszik ki az amerikai munkaerőnek. Tíz immigráns férfiből kilenc feketemunkát vállal, építkezéseken, a mezőgazdaságban és takarítóként helyezkednek el, míg a nők általában otthon maradnak a gyerekekkel.

Amerikában több városban tüntettek a bevándorlási törvény szigorítása ellen. Los Angelesben félmillióan, Milwaukee városban több tízezren, de a Fehér Ház előtt is több ezren tiltakoztak. Két változatról is vitázik a szenátus, a szigorúbbat maga az igazságügyi bizottság elnöke terjesztette elő. Arlen Specter, az bizottsági elnök törvényjavaslata három évre szóló, de újabb három évvel meghosszabbítható vendégmunkás programja 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azokat a munkáltatókat, akik egy éven belül több, mint tíz illegális bevándorlót alkalmaznak. A képviselőház decemberben elfogadott törvénytervezete kerítés építését írja elő a mexikói-amerikai határszakasz egyharmadán.

Magyarországon nem feltétlenül kapcsolódik össze az illegális munka és a migráció. A Magyar Határőrség évente 20-24 ezer beutazási feltételekkel nem rendelkező külföldit irányít vissza a határállomásokon a szervezet év végi adatai szerint. Az érintettek főként érvényes vízum hiánya, illetve beutazási és tartózkodási tilalmuk miatt nem léphetnek Magyarország, az Európai Unió területére. A visszairányítottak jellemzően román, ukrán és szerbia-montenegrói állampolgárok. 

Az illegális migráció csökkenőben, egyre kevesebb a különböző országokból érkező, Nyugatra tartók száma. A közel-keleti országokból érkezők helyett most már inkább ukrán, moldáv, román és szerbia-montenegrói állampolgárok a migránsok. A határőrségnél 2005-ben kevesebb mint 200 külföldi személy nyújtott be menekültkérelmet.

Arlen Specter, az bizottsági elnök törvényjavaslata három évre szóló, de újabb három évvel meghosszabbítható vendégmunkás programja 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azokat a munkáltatókat, akik egy éven belül több, mint tíz illegális bevándorlót alkalmaznak. A képviselőház decemberben elfogadott törvénytervezete kerítés építését írja elő a mexikói-amerikai határszakasz egyharmadán. Magyarországon nem feltétlenül kapcsolódik össze az illegális munka és a migráció. A Magyar Határőrség évente 20-24 ezer beutazási feltételekkel nem rendelkező külföldit irányít vissza a határállomásokon a szervezet év végi adatai szerint. Az érintettek főként érvényes vízum hiánya, illetve beutazási és tartózkodási tilalmuk miatt nem léphetnek Magyarország, az Európai Unió területére. A visszairányítottak jellemzően román, ukrán és szerbia-montenegrói állampolgárok.

Az illegális migráció csökkenőben, egyre kevesebb a különböző országokból érkező, Nyugatra tartók száma. A közel-keleti országokból érkezők helyett most már inkább ukrán, moldáv, román és szerbia-montenegrói állampolgárok a migránsok. A határőrségnél 2005-ben kevesebb mint 200 külföldi személy nyújtott be menekültkérelmet. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában