Ország-világ

2006.03.04. 00:00

A lengyel disznó nyomja le az árat?

Nem nőtt a magyar sertés felvásárlási ára, pedig a tenyésztők az utóbbi hónapokban erre számítottak a madárvész miatt.

Barta Zsolt

A madárinfluenzás félelmek miatt csökkent a baromfi-fogyasztás idehaza. A vásárlók egy része a sertéshúst részesíti előnyben. A piac logikája alapján nőhetnének a felvásárlási árak, ám pont az ellenkezője történik. A jövő héten valószínűleg nettó 10 forinttal kevesebbet ajánlanak az ipari feldolgozók a termelőknek. Mindezt Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke állítja. A kalocsai állattenyésztő kalkulációi szerint az első osztályú élő sertés jelenlegi 280-as kilogrammonkénti ára napokon belül 270 forintra csökkenhet.
Az elnök szerint arról van szó, hogy a feldolgozók az import felerősítésével nyomják lefelé az árakat. Míg korábban öt feldolgozott állatból egy külföldi volt, ma ez az arány roszszabb. Az alapanyag csaknem harmadát külföldről szállítják. Mostanában Lengyelországból importálnak egyre több állatot. A lengyel termékek ugyanis politikai okok miatt kiszorultak Oroszországból, ezért ha olcsón is, de szabadulnak az ottani gazdák a jószágoktól.
Ezek minősége csak a háztáji szintet üti meg – állítja Sákán Antal –, s elmarad a hazai első osztályú színvonaltól.
A hazai tenyésztők mind mennyiségben mind minőségben kielégítenék a magyar igényeket. Ugyanakkor a magyar fogyasztó még nem tudja, hogy miért is jobb az itthoni sertés húsa. A csaknem egymilliónyi sertést tartó tenyésztőt maga mögött tudó szövetség azt tervezi, hogy – a tejtermelők és a kunsági borászok példáit követve – kormánytámogatással egy húsfeldolgozót vásárol meg itthon. Így erőteljesebben tudnák piaci érdekeiket érvényesíteni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában