Ország-világ

2006.03.10. 08:40

Alapítvány az egyházüldözés tanulmányozására

Az egyháztörténelem kutatására hoz létre alapítványt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A kuratóriumot Várhegyi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát vezeti.

BAMA

A püspöki konferencia létrehozta a Lénárd Ödön atyáról, a kommunizmus mártírjáról elnevezett alapítványt az egyháztörténelem kutatására, jelentette be Veres András, a Katolikus Püspöki Konferencia titkára. Veres András a közszolgálati rádiónak nyilatkozva azt mondta, nincs összefüggés az alapítvány létrehozása és a között, hogy a közelmúltban több cikk is foglalkozott néhány egyházi vezető ügynökmúltjával. A püspöki konferencia már legalább egy éve szorgalmazza egy olyan intézmény vagy alapítvány létrehozását, amelyik az 1945 utáni egyháztörténelmi időszakot vizsgálja. Az időzítésnek egyszerűen az az oka, mondta Veres András, hogy mostanra készült el az az alapszabály, amellyel létre lehet hozni a közhasznú alapítványt. Az alapítvány feladata lesz azoknak a történészeknek, kutatóknak a munkáját szervezni, irányítani, akik ezzel a területtel foglalkoznak, hogy reálisabb kép álljon össze arról a négy évtizedről, amit a kommunizmus egyházüldözésének neveznek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában