Ország-világ

2006.03.13. 09:36

Bajban lesznek a színházak az ekho miatt

Jelentősen megnövekednek a színházak pénzügyi terhei az év közepétől, amikor az eddig vállalkozóként foglalkoztatott színészeiknek az életbe lépő új szabályozás miatt vagy alkalmazotti státuszt kell felajánlaniuk, vagy az úgynevezett ekho-ra kell áttérniük. Mindkét esetben jóval többet kell majd kifizetniük járulékokra, amire nem valószínű, hogy az önkormányzatoktól megkapják a fedezetet.

BAMA

Wettstein Tibor, a Magyar Színházi Társaság ügyvivője, a Madách Színház gazdasági igazgatója a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta, hogy komoly gondjaik lesznek, ha meg akarnak felelni az új szabályozásnak, márpedig ez június 30-ától elkerülhetetlen lesz. Miközben tömegesen kell majd alkalmazottá nyilvánítaniuk az eddig vállalkozóként dolgozó színészeket, az álláshelyek számát nem a színházak, hanem a színházakat fenntartó önkormányzatok szabják meg. Az igazgató úgy véli, a helyhatóságok valószínűleg kénytelenek lesznek engedélyezni az új színészi státusok létrehozását, pénzt viszont szinte biztos, hogy nem adnak ehhez, hiszen a költségvetési törvény az idén 4,6 százalékkal csökkentette az önkormányzatoknak ilyen célra juttatott összeget. Mivel a színházaknak a megszorítások miatt nincs olyan forrásuk, amelyből a többletterheket fedezni tudnák, a művészek az összes adót és járulékot a saját bevételükből fizetik, így jócskán csökken a nettó jövedelmük. A munkajogi szabályok szigorítása nemcsak a művészeket érinti, hanem a műszaki dolgozókat is, akiket a múlt években kiléptettek a munkaviszonyból. Az ő gondjaikat ráadásul az ekho sem enyhíti, mert nem vehetik igénybe ezt a kedvezményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában