Ország-világ

2006.03.28. 15:49

Elhatárolódik az Operaház Bartók-estjétől a jogutód

Nyílt levélben határolódott el a Magyar Állami Operaház péntekre tervezett Bartók-bemutatójától Vásárhelyi Gábor, a zeneszerző magyarországi jogutódja.

BAMA

"... mint Bartók Béla jogutódja, és egyben mint a 2006-os állami Bartók Béla Jubileumi Év védnöke elhatárolódok a Magyar Állami Operaház Bartók-estjétől" - fogalmazott Vásárhelyi Gábor az  MTI-hez kedden eljuttatott, Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatónak címzett levélben. Rámutatott ugyanakkor arra: Bartók Béla születésének 125. évfordulója számára, és a magyar kultúra számára fontosabb ünnep annál, minthogy "a műveit sértőkkel" vitákba keveredjen.

Az Operaházban április 1-én, pénteken felújításként A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin és A kékszakállú herceg vára című művet mutatják be. A koreográfus Román Sándor és Lőcsei Jenő, a rendező Szinetár Miklós.

A nyílt levél szerint a zeneszerző jogutódja, ifjabb Bartók Béla keresztfia egy éve próbál egyeztetni Szinetár Miklóssal, majd Hegyi Árpád Jutocsával a Magyar Állami Operaház tervezett, Bartók Béla színpadi műveit bemutató estjével kapcsolatban. Vásárhelyi Gábor, aki közlése szerint már tavaly szerződést bontott az Operaházzal, azt sérelmezi, hogy „a Lőcsei Jenő által koreografált A csodálatos mandarin című művet  a szövegkönyvtől teljesen eltérően, a mű integritására és Bartók  Bélára nézve súlyosan sértően kívánják bemutatni".

Hegyi Árpád Jutocsa kedden nem kívánt reagálni a nyílt levélre, ám nemrégiben állásfoglalást tett közzé a három színpadi művet magában foglaló Bartók-premier kapcsán. "A jogörökös - nézetünk szerint jogtalanul és érthetetlen okból  - meg akarja akadályozni a bemutatót, amit a színház vezetésének szándéka szerint azonban mindenképpen megtartunk" - írta akkori közleményében a főigazgató. Mint hozzátette, az Operaház még Bartók Bélával kötött szerződést a művek felhasználására, "ezt a szerződést próbálja most a jogörökös egyoldalúan és jogszerűtlenül felbontani".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában