Ország-világ

2006.03.23. 14:49

Gazdag könyvfesztivál spanyol nyelvű díszvendégekkel

A világ egyik legnagyobb és irodalmi szempontból is az egyik legjelentősebb nyelvének, a spanyol nyelvnek, valamint kultúrának a képviselői lesznek az idei, XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégei, jelentette be a kulturális fesztivál igazgatója csütörtökön.

BAMA

Zentai Péter László a Petőfi Irodalmi Múzeumban megtartott sajtótájékoztatón elmondta: idén is a könyv és a szerzői jog világnapjához, Shakespeare és Cervantes halálának évfordulójához, április 23-hoz időzítik a fesztivált. Az április 20-án kezdődő rangos eseményt Sólyom László köztársasági elnöki nyitja meg, a díszvendég-író a Párizsban élő Jorge Semprún lesz. Könyveinek magyarországi gondozója, az Európa Könyvkiadó egyébként most megpróbálja az író nevének korábbi franciás írásmódja helyett meghonosítsa a hivatalos, spanyolos írásmódját. Az Európa a 82 éves író két könyvét is megjelenteti a négynapos fesztiválra. Újra kiadják A nagy utazást, a lágerbeli élmények alapján íródott, 1963-ban megjelent regényét, és megjelentetik a Húsz év, egy nap című újabb könyvét is, amelyik 2003-ban elnyerte a Spanyolországban publikált legjobb regény díját. A kortárs spanyol, illetve spanyol nyelvű irodalmat olyan további nagy sikerű szerzők képviselik majd, mint Pedro Almodóvar, Federico García Lorca, vagy a katalán Jaume Cabré és a kubai származású Zoé Valdes, Julio Llamazares.

Az irodalomkedvelő közönség a magyar fővárosban köszöntheti a 20. századi irodalom jelképes alkotóját, a kirgiz Csingiz Ajtmatovot is, valamint 17 ország neves szerzőit, többek között holland, brit, ír, portugál, szlovák, osztrák, finn és japán írókat. Újdonság, hogy Varsó és Prága után Budapesten is bemutatkozik a Berliner Zimmer, a Lipcsei Könyvvásár kiemelkedő eseménye. A német standon nyíló irodalmi szalon keretében Berlinben élő, Berlint témául választó vagy berlini kiadóval rendelkező szerzők olvasnak fel friss műveikből és beszélgetnek a közönséggel.

A Budapest Kongresszusi Központ három szintjét és a főbejárat előtti sétányt benépesítő standokon 550 könyves műhely mutatja be köteteit. A tervek szerint 45-50 ezer féle könyv, köztük 300, a fesztiválra időzített újdonság sorakozik majd a polcokon, mondta el Zentai Péter László. Régi hagyományt követve megrendezik az esztendő kiemelkedőnek ígérkező könyvpremierjét: a Nobel-díjas magyar író, Kertész Imre felolvasást is tart önéletrajzi ihletésű új művéből, a K. dossziéból. A fesztiváligazgató kiemelte: az elmúlt év egyik legnagyobb könyvsikerét arató, magyar származású, már magyarul is olvasható német írót, Terezia Morát Esterházy Péter mutatja be. A kontinens legtehetségesebb ifjú prózaíróinak közös bemutatkozásán, a hetedik alkalommal megrendezendő Európai Elsőkötetesek Fesztiválján Papp Sándor Zsigmond lesz a magyar részvevő. A könyvfesztiválon - a több mint 250 program között - idén is ismertetik az olvasási és könyvvásárlási szokásokat felmérő legújabb kutatások eredményeit, konferenciát tartanak a könyvpiac alakulásáról és vitát rendeznek a minőségi könyvek készítéséről. A rangos szakmai elismerések között átadják az Év kiadója és az Év kereskedője címet, továbbá az Aranyalma-díjat a gyermekkönyvek népszerűsítéséért kiemelkedőt nyújtó alkotónak; a látogatók szavazhatnak a Szép Magyar Könyv verseny közönségdíjára. Az összművészeti jellegű könyvfesztivál keretében több kiállítást is rendeznek; a Magyar Fotográfusok Házában például Balla Demeter íróportréit mutatják be, a Petőfi Irodalmi Múzeumban a spanyol könyv történetéről nyílik tárlat. A könyves seregszemle április 23-án az idén kerek születésnapjukat ünneplő jeles magyar írók Születésnapi Irodalmi Szalonjával zárul. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában