Ország-világ

2006.03.23. 00:00

Idén is panelprogram

Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter március 16-án kiírta az idei panelpályázatot.

BAMA

A támogatás célja az iparosított technológiával épült lakóépületek (panelházak) energiatakarékos felújítása, illetve ezen lakóépületek gépészeti rendszereinek, berendezéseinek, valamint a közvetlen környezetükben lévő utak, parkolók, játszóterek, parkok korszerűsítése, felújítása.
2002 óta összesen 2489 panelfelújítási pályázatot támogatott a kormány, amely 113174 lakás korszerűsítését jelenti – ismertette az elmúlt négy év számait Kolber István miniszter. Több százezer ember otthona szépült meg eddig, és ilyen ütemben 2013-ig, a következő uniós költségvetési ciklus végéig a hazai panelállomány 80 százaléka felújítható. A finanszírozásba az Európai Unió is beszáll.
Mivel a 2006. évi költségvetési törvény biztosítja, hogy a támogatási keret „felülről nyitott”, minden olyan pályázat számíthat a korszerűsítési támogatásra, amelyet az előírásoknak megfelelően nyújtanak be.
A pályázat szempontjából iparosított technológiával épült lakóépületeknek tekintendő a panel, a blokk, az alagútzsalu, valamint az öntöttfalas, a vasbeton- vázas és egyéb előregyártott technológia felhasználásával épült lakóépület.
A támogatást az alábbi munkálatokra lehet igénybe venni: nyílászárók szigetelése, cseréje, tető vagy pincefödém szigetelésével együtt, homlokzat hőszigetelése; az épületgépészeti rendszerek felújítása, az épület környezetének korszerűsítése. Támogatás igényelhető továbbá a „panellakások távfűtési berendezései lakásonkénti önálló fűtési energiafogyasztás-szabályozására” és a fűtési vezetékhálózat ehhez szükséges átalakítására.
Csak olyan pályázat nyújtható be, amelynek eredményeként a pályázat szerinti korszerűsítést követően az épület valamennyi lakásában korszerűsítik a hálózatot. Az igényelt állami támogatás mértéke a beruházási érték maximum egyharmada, de lakásonként legfeljebb 400 ezer forint lehet.
A költségmegosztás a következő: a települési önkormányzat minimum a költség egyharmadát, a tulajdonos(ok) minimum a költség egyharmadát, a központi költségvetés maximum a költség egyharmadát fedezi. A települési önkormányzat, illetve a többi tulajdonostárs – az adott épület esetében – átvállalhatja részben vagy egészben az egyes tulajdonost terhelő saját részt.
Önálló pályázatot is nyújthatnak be a társasházak és lakásszövetkezetek, amennyiben adószámmal rendelkeznek. Ebben az esetben az önkormányzatot terhelő egyharmadrészt, vagyis a saját részükkel együtt összesen kétharmadrészt is a pályázóknak kell biztosítani. Az állami támogatás mértéke változatlan.
A pályázat során csak azok a települési önkormányzatok – beleértve a fővárosi önkormányzatot és a fővárosi kerületeket is – nyerhetnek el állami támogatást, amelyek maguk is pályázat útján működtetett támogatási rendszert hoznak létre rendeleti úton, a közigazgatási határaikon belül elhelyezkedő, iparosított technológiával épült társasházak, lakásszövetkezeti épületek, illetve önkormányzati bérházak energiatakarékos felújításának elősegítésére és az épületek környezetének korszerűsítésére, felújítására.
A pályázónak a pályázat benyújtásakor pályázatonként kétlépcsős pályázat esetén egyszeri, 20 ezer forint összegű pályázati díjat kell fizetnie.
A pályázatok befogadása folyamatos, benyújtási határidő: 2006. szeptember 29.

Megújul Vác belvárosa

Vác Önkormányzata Vác, Főutca–Főtér program című pályázatával közel 840 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) keretében. A pénzből helyreállítják a város barokk belvárosát. A város 93 millió forint önerőt biztosít a kapott 840 millió mellé, így a beruházás összköltsége 933 millió forint. Vác főterének kialakítása, az épületek állapota és használata nem felelt meg egy korszerű városszerkezeti képnek, ezért indokolt volt a Március 15. tér felújítása. A beruházás során megtörtént a tér forgalmi rendezése, a térburkolatok és zöldfelületek megújítása. Új utcabútorokat helyeztek el, a tér fórum jellegét erősíti a Konstantin kert és zenepavilon építése. Megtörténik a tér gyalogos kapcsolódásainak kialakítása, s az elavult közművek teljes rekonstrukciója. A felújítás a műemléképületek rekonstrukciójára is kiterjed. A fejlesztés munkahelyeket teremt a megújuló belvárosi részben, ahol új gazdasági tevékenységek, üzletsorok kaphatnak helyet. A barokk belvárosi kép és építészeti értékek megóvásával egy vonzó környezet jön létre, amely serkenti a vállalkozói kedvet is.

Megújul Vác belvárosa Vác Önkormányzata Vác, Főutca–Főtér program című pályázatával közel 840 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) keretében. A pénzből helyreállítják a város barokk belvárosát.

A város 93 millió forint önerőt biztosít a kapott 840 millió mellé, így a beruházás összköltsége 933 millió forint. Vác főterének kialakítása, az épületek állapota és használata nem felelt meg egy korszerű városszerkezeti képnek, ezért indokolt volt a Március 15. tér felújítása.

A beruházás során megtörtént a tér forgalmi rendezése, a térburkolatok és zöldfelületek megújítása. Új utcabútorokat helyeztek el, a tér fórum jellegét erősíti a Konstantin kert és zenepavilon építése. Megtörténik a tér gyalogos kapcsolódásainak kialakítása, s az elavult közművek teljes rekonstrukciója. A felújítás a műemléképületek rekonstrukciójára is kiterjed.

A fejlesztés munkahelyeket teremt a megújuló belvárosi részben, ahol új gazdasági tevékenységek, üzletsorok kaphatnak helyet. A barokk belvárosi kép és építészeti értékek megóvásával egy vonzó környezet jön létre, amely serkenti a vállalkozói kedvet is. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában