Ország-világ

2006.03.18. 15:09

II. világháborús filmek a középiskolásoknak

A Nemzeti Emlékezet Program keretében az oktatási tárca minden magyar középiskolába eljuttatja Forgács Péter filmrendező, három, a II. világháború történéseivel foglalkozó alkotását - közölte Magyar Bálint oktatási miniszter szombaton.

BAMA

Magyar Bálint kiemelte: az a cél, hogy a történelmet egyéni, családi személyes történeteken keresztül a gyerekekhez közel hozzák, hogy a diákok szembesüljenek azzal, minden egyes cselekedetük része a tágabb közösség történetének.

A Privát történelem sorozat darabjai: A semmi országa, A dunai exodus és Az örvény című filmek azt mutatják be, hogyan fonódik össze az egyén sorsa a nemzet történelmével. A dunai Exodus címmel Forgács Péter 1997-ben egyórás dokumentumfilmet készített azoknak a felvételeknek a felhasználásával, amelyeket Andrásovits Nándor hajóskapitány rögzített a második világháború menekültjeiről. A kapitány előbb Kelet-Európából Palesztinába menekülő zsidókat szállított a Dunán a Fekete-tengerre, majd Besszarábiából emigráló németeket az ellenkező irányba, s kamerájával megörökítette, amit hajója fedélzeten látott. A semmi országa a II. magyar hadsereg doni katasztrófájának előestéjén készült. Egy zászlós segítségével ismerhetik meg a diákok a történéseket. A tekercseket a katona 1942-ben hozta haza. Az örvény című filmen egy magyar zsidó család drámája elevenedik meg. A filmeket is bemutató, a Művészetek Palotájában látható kiállítás anyagát tervek szerint elérhetővé teszik a Sulinet Digitális Tudásbázisán is.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában