Ország-világ

2006.03.20. 09:48

Larry tombolt Ausztráliában

Óránként 290 kilométeres sebességű szelekkel sújtja Ausztrália északkeleti partvidékét a Larry ciklon, amely rengeteg a házak több mint felét megrongálta egy 8500 lakosú kisvárosban hétfőn.

BAMA

A katasztrófavédelem erői a ciklon nagy ereje miatt nem tudtak kivonulni helyszínre. Több száz turista rekedt szállodájában, s több ezer helyi lakos is ezekben az épületekben keresett menedéket. A ciklon, amelyhez hasonlóan erős évtizedek óta nem volt Ausztráliában, a Queensland állambeli Cairns várostól 100 kilométerrel délre érte el a kontinens partjait a legerősebb, ötös fokozatban. Azok a búvárok, akik a Föld minden tájáról érkeznek Ausztráliába a Nagy-korallzátony kedvéért, általában Cairnsből indulnak el a természeti képződményhez. Évente több százezer turista látogat el a korallzátony körüli természeti parkba.

Peter Beattie, a szövetségi állam kormányzója szerint a ciklon által leginkább sújtott városban, Innisfailben a vihar megrongálta a házaknak több mint a felét, s akadt olyan épület is, amelyet földig rombolt. Az áramkimaradás mintegy 50 ezer otthont érint. John Howard kormányfő bejelentette, hogy kész a hadsereget is bevetni a helyreállítási munkálatokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában