Ország-világ

2006.03.30. 15:00

Melegwestern már a hazai mozikban

A meleg cowboyok nyolc Oscar-jelölést kaptak, az akadémiai gáláig szinte minden amerikai és európai filmes versenyen taroltak, ám végül a legjobb filmnek járó Oscart nem nekik ítélték. A tragikus románcról szóló, Ang Lee rendezte Brokeback Mountain című amerikai filmet már a magyar nézők is megtekinthetik.

Farkas Cintia – Maros László

A két főszereplőt, Ennis Del Mart (Heath Ledger) és Jack Twistet (Jake Gyllenhaal) a jószerencse– és persze munkaadójuk – a Brokeback Mountainon hozza össze. A két cowboy a 2-3 ezer méteres hegyek között külön világba csöppen. Távol kerülnek az 1960-as évek igen konzervatív wyomingi társadalmától, a konvencionális elvárások világától. Beléjük nevelt hagyományos értékrendjük szerint nem akarhatnak mást, mint biztos munkát kapni, családot alapítani, így nehezen tudnak megbarátkozni azzal, hogy barátságukból szerelem lesz. Egy esti iszogatás után közös sátrukban eltöltenek egy forró éjszakát, ám másnap meg kell állapítaniuk: ők nem „olyanok” a történtek ellenére sem. Önámításukat azonban egymásrautaltságuk és a közös sátor csak egy időre tudja palástolni, s ökölharcukat újbóli egymásra találás követi.

Nyár végére befejeződik a munka, útjaik elválnak. Mindketten megnősülnek és családot alapítanak, ám Jack Texasban, jó 2000 kilométerre távolabb próbál szerencsét. De minden hiába, Jack számára kiderül nem a homoszexuális kapcsolat az, amiért nem tudja felejteni barátját, hanem a Brokeback Mountainen szövődött szerelem miatt. Négy évvel elválásuk után levelet ír Ennisnek, hogy Wyomingon utazik keresztül és találkozzanak. Újra fellángol a szenvedély, és kockáztatva a lebukás veszélyét, a társadalmi megbélyegzést ettől fogva horgászás ürügyén évente többször is találkoznak.

Ang Lee filmje három Oscart ért, és alaposan megbolygatta a gyakran konzervatívnak titulált Amerikai Filmakadémia állóvizét. Nem volt meglepő, hogy a tagjai vonakodtak attól, hogy megnézzék a filmet, mondván visszataszítónak tartják a két férfi tragikus szerelmi történetének bemutatását. Beigazolódott tehát az amerikai kritikusoknak a jóslata, akik azt mondták, hogy a konzervatívnak tartott akadémiai tagok a Crash című filmet favorizálják, mivel ez a film a szexualitást tekintve megfelel elvárásaiknak.

„A probléma nem a film minőségével volt, a filmipar vérkeringésében okozott volna kényelmetlenséget. A szavazás magányában az olyan ki nem mondott félelmek és a tudatalatti előítélek tombolnak, melyeket még egymás fülébe sem súgnak meg. S ezúttal Brokeback Mountain-t ítélték halálra ” – írta Kenneth Turan, filmkritikus a Los Angeles Times című lapban a meglepetéseket okozó díjkiosztás után.

Amerikai homoszexuális és leszbikus egyesületek viszont mérföldkőként jellemezték a homoszexuális témával foglalkozó, közel 14 millió dollárból készült filmet remélve, hogy segítik a másság elfogadtatását. „Amerikaiak millióinak segítenek jobban megérteni, hogy kik is vagyunk valójában" –nyilatkozták a melegszervezetek vezetői. Ezért nem csoda, hogy az 1985-ben alapított Melegek és Leszbikusok Szövetsége a Rágalmazás Ellen (GLAAD) nevű homoszexuális szervezet az idén a Brokeback Mountaint díjazta a melegek szempontjából legkiemelkedőbb alkotásnak.

A „Túl a barátságon” hatása

Stílusosan a homoszexuális cowboyok témája uralta a március eleji Sydney-i melegkarnevált, a Gay and Lesbian Mardi Gras-t, amelyre a szervezők adatai szerint több mint 450 ezren voltak kíváncsiak. A felvonulók többsége félmeztelen cowboyok volt öltözve, Ang Lee Oscar-díjas filmjéből merítve ihletett. Január elején sorra jelentek meg a meleg westernfilm plakátjának photoshoppal gyártott paródiái, amelyeken farmerben és cowboykalapban látható főszereplők arcát lecserélték más színészekére, más filmek szereplőire, vagy politikusokéra. Sőt, megjelentek filmelőzetes paródiák is, melyek az eddig rejtett férfiszerelem felbukkanásának a fonalát szőtték tovább, pl. a Top Gun 2. című filmben Tom Cruise és Val Kilmer, Hetedik meleg kisfilmes változatában pedig Brad Pitt és Morgan Freeman között alakulnak ki gyengéd szálak.

Január elején sorra jelentek meg a meleg westernfilm plakátjának photoshoppal gyártott paródiái, amelyeken farmerben és cowboykalapban látható főszereplők arcát lecserélték más színészekére, más filmek szereplőire, vagy politikusokéra. Sőt, megjelentek filmelőzetes paródiák is, melyek az eddig rejtett férfiszerelem felbukkanásának a fonalát szőtték tovább, pl. a Top Gun 2. című filmben Tom Cruise és Val Kilmer, Hetedik meleg kisfilmes változatában pedig Brad Pitt és Morgan Freeman között alakulnak ki gyengéd szálak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában