Ország-világ

2006.03.29. 19:02

Ötezer üres borítékot találtak négy éve

A választóknak a helyi választási bizottság színe előtt kellene a borítékba helyezniük a szavazólapot, vagy pusztán a félbe hajtott, ikszeket tartalmazó papírlapot kellene bedobniuk az urnába - javasolta szerdán a láncszavazás megfékezésére Pokorni Zoltán.

Bánky Bea

A Fidesz alelnöke szerint esetleg le lehetne pecsételni a szavazólap mindkét oldalát, hogy látszódjon, a boríték tartalmazza-e a választásokat eldöntő papírdarabokat.

A láncszavazásos választási csalás nehezen leleplezhető. A voksoló, miután megkapta lepecsételt szavazólapját, csak az üres borítékot dobja be az urnába, a lapot kicsempészi. Ezután az adott párt emberei előtt húzza a „megfelelő helyre” az ikszet, persze pénzért. Egy másik lefizetett szavazó visszacsempészi a szavazókörbe a lapot, azt teszi a borítékba és dobja az urnába, a saját szavazólapját pedig üresen kihozza. Pokorni lejátszott egy riportfilmet, mely szerint a láncszavazás befolyásolta a 2002-es választások eredményét, az MSZP voksokat vásárolt.

Az Országos Választási Iroda vezetője, Rytkó Emília lapunknak elmondta: legendák éltek négy évvel ezelőtti választások idején a láncszavazásról, de ezzel kapcsolatos konkrét beadvány, panasz nem érkezett hozzájuk. A láncszavazással megvádolt Nagykátán mindössze 10 üres borítékot találtak, míg az országban összesen ötezret. Tóth Zoltán választási szakértő elmondta: az üres boríték önmagában semmit sem bizonyít, hiszen vannak, akik senkire nem akarnak voksolni, de érvénytelenül sem akarnak szavazni. Hiányzó szavazólapokat nemcsak a 2002-ben, hanem az összes eddigin regisztráltak. Mivel a borítékos eljárás megváltoztatásához törvénymódosításra lenne szükség, a Fidesz ezért jobbnak tartaná, ha az OVB négypárti egyetértés mellett változtatna a szabályozáson. Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese közölte: pártja részt vesz, és javaslatcsomaggal érkezik az egyeztetésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában