Ország-világ

2006.03.09. 00:00

Tavasz végén jön a dvd-utód

A Sony az Egyesült Államokban május 23-án dobja piacra első nyolc filmjét Blu-ray formátumon. A japán óriáscég leányvállalata a Metro–Goldwyn–Mayer stúdióval közösen tervezi megjelentetni az első nyolcas fogatot, amelyben olyan filmek találhatók, mint az Ötödik elem vagy A randiguru. A tervek szerint ezt követné a második nyolcas június közepén.

F. Z.

Benjamin S. Feingold, a Sony Pictures elnöke elmondta, hogy a bemutatkozás időpontja – legalábbis az Egyesült Államokban – egybeesik majd az első asztali lejátszók megjelenésével, tehát az úttörő vásárlók sem maradnak tartalom nélkül. Az első ilyen lejátszó a Samsung terméke: a BD-P1000 jelzésű berendezés az interneten keresztül vásárolható meg. A Samsung tehát első-ként robbant a tengerentúlon, ám szinte azonnal követi őt a Pioneer és a Sony. Utóbbi cég VAIO PC-je szintén megbirkózik a formátummal. A japán gyártó már a hónap első felében bejelentette a Blu-ray kiadványok tervezett árait. Biztató, hogy a korábban bemutatott filmek a DVD 1997-es debütáló árán kerülnek forgalomba. Az újonnan megjelenő művek is átlagosan mindössze 15-20 százalékkal lesznek drágábbak ezeknél. Természetesen itthon némileg többet kell majd fizetnünk az akkor említett 17,95 és 23,45 dolláros díjnál, ám a jelek szerint nem szöknek az egekbe az árak.

A kapacitásnövekedés mellett ráadásul olyan extrák kapcsolódnak a Blu-ray lejátszókhoz mint az egyidejű felvétel/lejátszás, csatlakozás az internetre (feliratok és egyéb kiegészítések letöltése végett) és a Ja-
va-alkalmazások támogatása. Ráadásul az apróságokra is odafigyeltek: a menük megjelenítése közben nem áll le a filmlejátszás. A lemezeknél némileg roszszabbul alakul majd a lejátszók ára, hiszen a januári CES 2006-on elhangzott számok kissé riasztóan hatottak. A Toshiba 500 és 800 dolláros HD DVD-lejátszói szinte eltörpülnek a Pio 1800 dolláros készüléke mellett.

A rendszerfeltörés elleni védelem részletei a mai napig nem tisztázottak. Az eredeti elképzelések szerint, amelyekhez a Sony ma is ragaszkodik mindenképpen valamilyen bonyolult hardveres megoldásról lenne szó. Ez azt jelentené, hogy hiába vesz valaki Blu-ray meghajtót számítógépébe, ha annak konfigurációja nem tartalmaz védelmi chipet az alaplapon vagy a videokártyán, nem tudja lejátszani a lemezeket.

leányvállalata a Metro–Goldwyn–Mayer stúdióval közösen tervezi megjelentetni az első nyolcas fogatot, amelyben olyan filmek találhatók, mint az Ötödik elem vagy A randiguru. A tervek szerint ezt követné a második nyolcas június közepén. F. Z. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában